2024. április 23., kedd

Szent Györgytől Márton-napig

Őszi idény a tájházban

A topolyai tájház egyik legfőbb jellemzője, hogy a néprajzi kiállítás mellett számos egyéb programnak is otthont ad. Az idén sincs ez másként. Topolya Község Művelődési Házának szervezésében a Szent Györgytől Márton-napig elnevezésű rendezvénysorozat tavaszi és nyári rendezvényei már lezajlottak, hátravannak még a programsorozat őszi állomásai.

Elsőként szeptember 29-én Szent Mihály-napra várják az érdeklődőket. Lehetőség nyílik megismerkedni Szent Mihály napjának hagyományaival és hiedelmeivel, a népi időjárásjóslással. A mesesarokban Nagy Abonyi Szabolcs, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa várja a résztvevőket egy-egy népmesével. A kézműveskuckóban pedig Homogyi Anasztázia óvó néni segítségével mindenki elkészítheti a saját kis erszényét, pénztárcáját annak apropóján, hogy Szent Mihály napja volt az a nap, amikor a pásztorok behajtották az állatokat a legelőről, és megkapták a fizetségüket.

A program 9 órakor kezdődik, és 17 óráig tart. A foglalkozások minden egész órában kezdődnek. Csoportos látogatás esetén be kell jelentkezni. Ezt megtehetik a 062/800-6963 telefonszámon. A részvétel ingyenes, a kézműves-foglalkozáshoz a szükséges anyagot a szervező biztosítja.

Október 13-án az őszi betakarításé, azon belül is a kukoricáé lesz a főszerep, hiszen ezen a napon kukoricanapra várják az érdeklődőket. Daltanulás, kukoricás kézműves-foglalkozás, valamint kukoricás ételek várják azokat, akik ellátogatnak a tájházba. A részvétel itt is bejelentkezéshez kötött.

A programsorozat utolsó állomásaként pedig november 10-én Márton-napra invitálnak kicsiket és nagyokat egyaránt, ahol a hagyományok felelevenítése, a kézműveskedés és a libakóstoló mellett a szabadkai Juhász zenekar húzza majd a (lúd)talpalávalót. Hasonlóan az előzőekhez, a részvétel ezúttal is bejelentkezéshez kötött.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak.