2024. április 20., szombat
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Előadás a szociális vállalkozásról szóló törvényről

A tartományi kormány az MBG tanácsadó céggel együttműködve szervezte meg Nagybecskereken a szociális vállalkozásról szóló törvény bemutatását és a törvény végrehajtását az önkormányzatok képviselői számára. A szociális vállalkozás hozzájárul a lakosság nehezebben alkalmazható kategóriájának foglalkoztatásához, a környezeti és oktatási kihívások megoldásához az önkormányzatokban. Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke elmondta, hogy az általa vezetett gazdaságfejlesztési tanács kiemelt tevékenységként tekintett a szociális vállalkozások előmozdítására és fejlesztésére.

– A szociális vállalkozás nemcsak a profitra, hanem a szociális jólétre is törekszik. Tanúi vagyunk annak, hogy valóban szükség van bizonyos társadalmi kihívások megoldására, mint például a munkát nehezen találók foglalkoztatására, bizonyos környezeti problémák megoldására, és ennek fenntartható és vállalkozó szellemű megoldására. A megoldás a szociális gazdaságban és azon emberek érzékenyítésében rejlik, akik természetüknél fogva hozzá akarnak járulni a társadalomhoz – mondta Branko Ćurčić.

Ćurčić hangsúlyozta, hogy a szociális vállalkozásról szóló törvény november 16-án lép hatályba.

– Emlékeztetnék arra, hogy tíz év után elfogadták a szociális vállalkozásról szóló törvényt, amely egyértelműen meghatározza azokat a kritériumokat, amelyeknek meg kell felelnie ahhoz, hogy elnyerje a társadalmi vállalkozás státuszát – mondta a tartományi kormány alelnöke.

Az előadás során azokat a kötelezettségeket és lehetőségeket mutatták be, amelyek az önkormányzatokat a szociális vállalkozási törvény alapján terhelik. Az ülésen Nagykikindát Nikola Lukač polgármester és Saša Tanackov, a városi tanács tagja képviselte.