2024. április 16., kedd

Iskolakezdés Kishegyesen

Változatlan diákszámmal kezdődött az iskolaév az általános iskolában – Ismét indult kisegítő tagozat

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában is megkezdődött a tanév. Az oktatási intézmények a nyári szünetet általában fejlesztések megvalósítására használják ki, de a kishegyesi iskola ezen a nyáron csak kisebb beruházásokat tudott megvalósítani – mondta el lapunknak Fülöp Valentin iskolaigazgató.

– A nyári szünet alatt csak kisebb felújításokra volt lehetőség, mivel nem álltak rendelkezésünkre különféle pályázati pénzek vagy más források. Csak az iskola költségvetéséből tudtunk gazdálkodni. Ebből egy tantermet újrafestettünk, illetve az irodákban és néhány tanteremben lecseréltük a régi világítást. A mostani takarékossági intézkedések kapcsán ez igencsak jó döntésnek bizonyult. Ezt a munkát szeretnénk folytatni, még hátravan kb. 7-8 tanterem, ahol a régi világítótesteket szeretnénk lecserélni energiatakarékos LED-világításra. Amikor ez meglesz, akkor elmondhatjuk, hogy az egész iskolában sikerült kicserélni a világítást. Az iskola saját költségvetéséből 2019 óta dolgozik ezen – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy az iskolaévet nagyjából változatlan létszámmal kezdték, viszont a minisztérium meghallgatta egy sokéves kérelmüket.

Fülöp Valentin iskolaigazgató (Fotó: Lakatos János)

Fülöp Valentin iskolaigazgató (Fotó: Lakatos János)

– A diákok lészáma lényegében nem változott. Az iskolának összesen 308 tanulója van, és a tavalyi évben is szinte ugyanennyi volt. Az elsősök létszáma valamelyest csökkent, 28 magyar nyelvű elsősünk van, és 8 szerb nyelvű. Ez egy kisebb visszaesés, de az összdiáklétszámban ez nem mutatkozik meg. Az óvodával konzultálva a következő két tanévre vonatkozóan úgy tűnik, hogy növekedni fog az elsősök száma. Több mint 30 magyar nyelvű gyerekre számítunk mindkét évben. Örömmel számolhatok be arról, hogy hosszú évek próbálkozása után sikerült egy kisegítő tagozatot nyitnunk. Minden évben kérvényeztük a minisztériumtól, de eddig elutasítottak bennünket. Felsős kisegítő tagozatról van szó, 5.-től 8. osztályig egy összevont tagozat. Nagyon fontos előrelépés ez azoknak a diákoknak, akik ebbe a tagozatba járnak. Ők az IOP-os terv szerint tanultak, de így sem tudták követni a tantervet, illetve elmondásuk szerint nem érezték magukat jól az osztályközösségben. A szülők is kérvényezték, hogy gyerekeiket ilyen tagozatba helyezzék, és végre ez megvalósult, valamint sikerült megfelelő szakember találnunk. Jelenleg 6 gyermek jár kisegítő tagozatra – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy több mindent szeretnének megvalósítani az előttük álló félévben. A világítótestek cseréjét mindenképpen folytatni szeretnék, valamint egy hosszú évek óta fennálló problémát is orvosolni szeretnének.

Változatlan a diáklétszám a kishegyesi iskolában (Fotó: Lakatos János)

Változatlan a diáklétszám a kishegyesi iskolában (Fotó: Lakatos János)

– Az informatikateremben több mint 10 éves rendszer működik. Ezt szeretnénk lecserélni. Egyrészt a tartományi oktatási titkárság, másrészt az oktatási minisztérium támogatásának köszönhetően szeretnénk ezt megvalósítani. Ami a rendezvényeinket illeti, október első hetében lesz a gyerekhét. Erre minden évben változatos programokkal készülünk, így lesz ez az idén is. Illetve iskolanapra fogunk még készülni november végén – mondta Fülöp.