2024. március 29., péntek
MAGYAR VÁLOGATOTT

Szépen befejezni!

Az elkövetkező napokban a Nemzetek Ligája révén a válogatott-labdarúgás kerül előtérbe. A magyar nemzeti tizenegy a remek júniusi szereplésnek köszönhetően jelenleg az A divízió harmadik csoportjában minden várakozást felülmúlva az élen áll. Ez még akkor is megsüvegelendő, ha figyelembe vesszük, hogy a csoportellenfelek közül a németeknek és az angoloknak a közelgő világbajnokság miatt nyilvánvalóan nem ez a versenysorozat a legfontosabb. Két mérkőzés maradt hátra a csoportküzdelmekből A magyar válogatott pénteken Németországban lép pályára, majd hétfőn Budapesten az olaszokat látja vendégül. Marco Rossi szövetségi kapitány elmondta, alázattal, de félelem nélkül készülnek ezekre a mérkőzésekre.

„Szeretnék továbbra is alázatosan hozzáállni a feladathoz. Valóban van már lehetőségünk az első hely megszerzésére, de a német és az olasz válogatottban olyan értékek vannak, amelyek alázatra késztetnek. A múlt héten a Bayern Münchenben hét német válogatottkeret-tag volt részese a Barcelona legyőzésének. Amit Wolverhamptonban nyújtottunk, az rendkívüli volt, de nem vagyunk Aranycsapat, nem lettünk fenoménok. Hideg fejjel át kell gondolnunk, hogyan tudjuk százszázalékosan lehozni a saját játékunkat a pályán ilyen nagy ellenfelekkel szemben. Igyekszünk az A ligában maradni, de az is előfordulhat, hogy ezen a két találkozón nem szerzünk gólt. Viszont az is igaz, ha Anglia csak az egyik meccsét nem nyeri meg, akkor bennmaradunk. De az én célom az, hogy a válogatott ismét bizonyítsa, nem fél Sanétól, nem fél Kimmichtől, nem fél senkitől, és emelt fővel tud távozni a pályáról. Ha bárki azt várja el Szoboszlaitól, hogy minden alkalommal látványos gólpasszt adjon, vagy egyedül felborítsa az egyensúlyt a mérkőzéseken, azoknak a figyelmébe ajánlanék egy jelenetet. Angliában egy szöglet után két-három méterrel mellérúgta a labdát, az angolok kontráztak, ő pedig nyolcvan métert sprintelve mentette meg egy óriási gólhelyzettől a csapatot. Szerintem régen nem tudta volna ezt a nyolcvan métert lefutni. Ez mutatja igazán, mennyit dolgozott a saját fejlődésén, szerintem erre kell összpontosítani” – magyarázta a kapitány.

A német szövetségi kapitány, Hans-Dieter Flick nem titkolta, hogy a Nemzetek Ligája-találkozókat a világbajnokságra való felkészülésre használják fel.

„Ezzel eldördül a startpisztoly, megindulunk a vébé felé! Viszonylag gyorsan készen kell állnunk a tornára, és képesnek kell lennünk jó teljesítményt nyújtani. A Nemzetek Ligájában az a célunk, hogy bejussunk a jövő nyári négyes döntőbe. Ez azért is jelentene sokat számunkra, mert így lenne két tétmeccsünk abban az évben” – mondta. Joshua Kimmich, a német válogatott játékosa is kifejtett gondolatait: „Az ember jobban szeret győzelmekkel a háta mögött érkezni a válogatotthoz, de hát a célunk így is, úgy is ugyanaz. Egy Bayern-játékos mindig a csúcson akar lenni, ettől most messze vagyunk, de az idény még nagyon hosszú. Nem mindig játszottunk jól a Nemzetek Ligájában, ezen változtatni szeretnénk, és természetesen szeretnénk a csoport élén végezni. Ritkán futballozom olyan csapat ellen, mint a magyar, amelyik ennyire fegyelmezetten védekezik. A stadionjukban szenzációs volt a hangulat. Nagyon meg kell majd dolgoznunk azért, hogy egyáltalán gólhelyzetekig eljussunk ellenük, és aztán persze azokat ki is kellene használni” – nyilatkozta Kimmich.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Szappanos Péter (Honvéd). Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Kecskés Ákos (LASK), Lang Ádám (Omonia), Mocsi Attila (Zalaegerszeg), Willi Orbán (Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe). Középpályások: Baráth Péter (Debrecen), Kerkez Milos (AZ), Kleinheisler László (Eszék), Nagy Ádám (Pisa), Nego Loïc (Fehérvár), Schäfer András (Union Berlin), Styles Callum (Millwall), Vécsei Bálint (Ferencváros). Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Szalai Ádám (Basel), Szoboszlai Dominik (Leipzig), Vancsa Zalán (Lommel), Varga Kevin (Hatayspor).