2024. április 24., szerda

Gyermekkori fejfájás

A gyermek fejfájásának számos oka lehet. A fejünk nagyon érzékeny részünk, naponta gondolatok sokasága indul útjára innen. Mindennapi életünk során történnek velünk olyan események, melyek stresszhelyzeteket teremtenek. Ezek megoldása „fejtörést” okozhat. A fejünk az első olyan hely, amely jelzi, ha valami nincs rendben. Ha a gyermeknek gyakran fáj a feje, és nem múlik el, akkor érdemes erre odafigyelni.

A fejfájás oka lehet éhség, kialvatlanság, stressz, fülgyulladás, láz, szemészeti probléma, orrmelléküreg-gyulladás, magas vagy alacsony vérnyomás, migrén, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, idegrendszeri betegségek, de egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással. Levegőtlen szobában eltöltött túl sok idő, túl sok számítógépezés, tévénézés is megfájdíthatja a gyermek fejét.

Milyen gyakori a gyermekeknél a fejfájás? Kevesen gondolják, hogy a 8-10 éves gyerekeknél a fejfájás az egyik leggyakoribb tünet, 15 éves korig a gyerekek 40–75%-ánál lép fel különböző fokú, ismétlődő fájdalom.

A fejfájás diagnosztikája

A gyermek megvizsgálása után vérnyomásmérés, laborvizsgálat, arc- és homloküreg-felvétel, szemészeti vizsgálat következhet. Ezek segítségével az említett betegségek diagnosztizálhatóak.

Ha ezek a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, ideggyógyászati kivizsgálás javasolt. Itt a gyermek kikérdezése, megvizsgálása mellett koponya-CT vizsgálatra is sor kerülhet. Ha ezek negatív eredményt adnak, és a fejfájás nem jellemző a gyermekkori fejfájások egyikére sem, sokszor gyermekpszichológus segítsége ajánlott. A gyermekkori fejfájások hátterében ugyanis sokszor szorongás, stressz, családi konfliktusok, iskolai teljesítménytől való félelmek állnak.

A gyermekkori fejfájás lelki okai

Miután biztosan kizáródott, hogy a folyamatosan visszatérő, nehezen múló fejfájásnak nincs szervi oka, a gyermek testileg egészséges, akkor elindul az útkeresés, hogy mi lehet a fejfájás lelki oka?

Nagyon sok függ attól, hogy a gyermek hogyan veszi az élet akadályait: hárít, befelé nyel, emészti magát vagy folyamatosan gondolkodik a problémán, vagy egyszerűen csak megoldja azt. Azoknál a gyermekeknél, akik hárítanak, ugyanúgy előfordulhat fejfájás, mint azoknál, akik befelé fordulva attól rettegnek, félnek, hogy milyen lesz a holnap. Az, hogy a gyermek hogyan veszi az akadályokat, legnagyobb mértékben a belső hiedelemvilágától, a pozitív és negatív megerősítések folytán kialakult, a világról és magáról alkotott képtől függ.

Az a gyermek, aki önbizalom-hiányos, szorong, az életszemlélete negatív, vagy mindenáron meg kell felelnie a külső elvárásoknak, könnyebben lehet fejfájós, mint azok, akiket biztos, pozitív légkör vesz körül, és a világukban minden rendben van.

A környezet és a gyermek fejfájásának összefüggései

A gyermek közvetlen környezete a családja. Ha a családban valamilyen okból nem érzi magát biztonságban, nem érzi a szeretetet, a figyelmet, akkor jó oka lehet rá, hogy emiatt aggódjon, féljen, és fájjon a feje.

A gyermek másodlagos környezete az iskola, az óvoda és az őt körülvevő barátok, tanárok. Az itteni helyzetek, kihívások, a társak és a tanárok hozzáállása, a gyermek számonkérése, az eredmény következménye szintén okozhat fejfájást a gyermeknek a szó legkonkrétabb értelmében is.

Bottom of Form

A fejfájásra érdemes kellő figyelmet fordítani. Ha nem múlik, vissza-visszatér, érdemes kivizsgáltatni orvossal.

Mikor kiderül, hogy „semmit sem találtak”, ami miatt kialakulhatott, felvetődik a gyanú, hogy lelki okai vannak a fejfájásnak.

A legegyszerűbb azt megfigyelni, hogy mikor alakul ki a fejfájás, milyen helyzetekben, otthon, vagy az iskolában. Akkor is fáj, amikor hétvége vagy szünidő van, vagy csak a tanulóidőben jön elő? Ha tanuláskor, akkor csak dolgozatok előtt, vagy csak néhány speciális esetben, vagy minden, tanulással kapcsolatos helyzetben?

A szakemberek által ajánlott fejfájásnapló valóban hasznos eszköz arra, hogy rájöjjünk a gyermek fejfájásának az okára.

Mit írjunk bele?

-     Fejfájás kezdete (idő)

-     Erőssége, 0–10 (személyes becslés)

-     Fejfájás közben folytatott tevékenység

-     A fejfájás lehetséges lelki oka (tipp, elvárás nélkül)

A lelki okok és a fejfájás közötti kapcsolatok feltárása után nagyon hasznos, ha a szülő megbeszéli a lehetséges megoldási lehetőségeket a gyermekével. Érdemes kitérni arra, hogyan kezelje a gyermek a stresszt.

A gyermekkori fejfájás kezelése

Ha szervi eltérés igazolódott, például vérszegénység, arcüreggyulladás, akkor ezeket kezelni kell. Ha a gyermek migrénes, akkor a legfontosabb a pihenés. Elsötétített szobában fektessük le gyermekünket, az esetek jelentős részében gyógyszer adása sem szükséges. Ha a gyermeknek nagyon kifejezett fejfájásai vannak, akkor gyógyszerbeállításra is sor kerülhet. Pszichés gondok esetén lelki gondozás, gyermekpszichológus segítsége válhat szükségessé.

Mit tehetünk a visszatérő fejfájások ellen?

Igyekezzünk nyugodt körülményeket teremteni otthon. Törekedjünk arra, hogy gyermekünk minél kevesebbet üljön tévé, illetve számítógép előtt. Ha lehet, minél többet tartózkodon friss levegőn, és figyeljünk oda, hogy a táplálkozása sokoldalú legyen.