2022. december 8., csütörtök

A bolgár-török határtérség egy részén rendkívüli állapotot hirdettek

Részleges rendkívüli állapotot hirdettek pénteken a bolgár-török határhoz közeli bolgár Haszkovo megye Szvilengradi és Topolovgradi járásaiban az illegális migránsok nagy száma miatt – jelentette be Minko Angelov helyi kormányzó.

A tisztségviselő elmondta, hogy a rendkívüli állapot péntek déltől szeptember 29-én 12 óráig marad érvényben. Az intézkedés oka a határ menti területeken a megnövekedett migrációs nyomás miatt kialakult bonyolult helyzet. Célja az, hogy emberéleteket mentsenek meg, elkerüljék a lakosság vagyonában, az ország gazdaságában és a környezetben keletkező jelentős károkat – fejtette ki Angelov, akit a haszkovói tartományi közigazgatás sajtószolgálata idézett.
A helyi Nova TV szerint hasonló intézkedésre készülnek Burgasz és Jambol megyében is.
A szófiai belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta 103.998 migráns próbált meg illegálisan bejutni Törökországból Bulgáriába, ami több mint háromszorosa a 2021-es év azonos időszakában regisztrált számnak. Csak az elmúlt héten 6264 esetben próbálkoztak átlépni a határon illegálisan.
A rendőrség szinte naponta számol be arról, hogy az ország különböző területein illegális migránsok, főként szíriai és afgán állampolgárok, csoportjait tartóztatják fel.