2024. március 29., péntek

Lezárult a cégek jelentkezése az Első fizetésem programra

Több ezer vállalat foglalkoztatna kezdőket

Tegnap lejárt a vállalatok jelentkezésének határideje az Első fizetésem program harmadik fordulójában. A munkaadóknak augusztus 22-e és szeptember 22-e között volt lehetőségük jelezni, hogy bekapcsolódnának a foglalkoztatási akcióba, és munkatapasztalat-szerzési lehetőséget nyújtanának 30 éven aluli, munkanélküli, középiskolai vagy felsőfokú végzettségű fiataloknak, akiket a kilenc hónapos gyakornokság leteltével lehetőség szerint ott is tartanának a cégben. Jelentkezéskor a munkaadóknak pontosan fel kellett tüntetniük, hogy milyen profilú munkaerőre lenne szükségük. A Szerbiai Gazdasági Kamara adata szerint három nappal a jelentkezési határidő lejárta előtt mintegy 6000 cég volt a programba bekapcsololódók listáján.

A harmadik ciklus következő fázisa tíz nap múlva, október 3-án indul, onnantól kezdve egészen a hónap végéig tart a munkatapasztalattal nem rendelkező fiatalok jelentkezése az interneten. Az ütemterv további részletei szerint a magáncégek november első felében, a közvállalatok pedig november második felében lépnek kapcsolatba az általuk kiválasztott fiatalokkal, majd decemberben kerül sor a szerződések aláírására a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, a munkáltatók és a kiválasztott jelöltek között. A gyakornokság, kezdeti tapasztalatszerzés, a vállalati követelményekről, elvárásokról való tájékozódás 9 hónapig tart, ez alatt az idő alatt a középiskolát végzetteknek 25.000, az egyetemi oklevéllel rendelkezőknek pedig havi 30.000 dinárt fizetnek az állami költségvetésből, ezen felül a munkáltató is fizethet még, de nem többet, mint amennyi az állami támogatás összege.

Az Első fizetésem programot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a munkaügyi és foglalkoztatási minisztérium, a pénzügyi, valamint az ifjúsági ügyekért felelős tárca és az országos gazdasági kamara közösen valósítja meg, hogy segítsen a fiatalok elhelyezkedésében, valamint a vállalatok káderhiányának megoldásában. A programmal kapcsolatos minden információ megtalálható a https://mojaprvaplata.gov.rs internetcímen.