2024. március 28., csütörtök
Agrometeorológia

Európában a nyári szárazság miatt alacsonyabb terméshozamok várhatók

A nyári rendkívüli szárazság és forró időjárás miatt Európa nagy részén komolyak a terméskiesések, kukoricából és napraforgóból is alacsonyabb a terméshozam – derül ki a magyar Országos Meteorológia Szolgálat nemzetközi agrometeorológiai helyzetképéből.

Az elemzésben emlékeztettek rá: az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással.

A műholdas méréseken alapuló jelentések szerint a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban többek között Európa nyugati és középső vidékén, az USA nyugati felén, valamint Argentínában – írták.

Hozzátették: Franciaország nagy részén július elejétől augusztus közepéig tartott a súlyos aszály, amely gyakorlatilag minden mezőgazdasági területet érintett, beleértve a szántóföldi növényeket, a legelőket, a szőlőt és a gyümölcsösöket is. A kukorica és a napraforgó jelentősen károsodott, a burgonya és a cukorrépa viszont nem szenvedett súlyos károkat. Németországban minden nyári növényi terméshozam előrejelzése jóval az ötéves átlag alatt alakul.

Lengyelországban a nyári növények terméshozam-kilátásai nagyon változatosak az ország különböző részei között: Nyugaton gyenge volt a kukoricatermés, de ott, ahol kedvezőbb volt a talajnedvesség, a növények nagyon jó állapotban vannak, és biztatóak a terméshozam-kilátások is. A termésbecslések burgonyára és napraforgóra valamivel az ötéves átlag alatt alakulnak, cukorrépából pedig átlag körüli mennyiség várható.
Romániában kukoricából és napraforgóból is jóval átlag alatti termés várható. Spanyolországban és Portugáliában a nyári növényekre vonatkozó termésátlagok jóval az ötéves átlag alatt várhatók, ahogyan Olaszországban is nagyon alacsonyak a kukorica, a napraforgó és a szója terméskilátásai.

Ukrajnában a csapadék a középső és északi területeken még éppen időben érkezett ahhoz, hogy tudjon javítani a nyári növények állapotán, a déli és nyugati területeken azonban már késő jött. Oroszországban a nyári növények terméshozamai csökkentek, főleg a déli területeken, de búzából rekordtermést vár az orosz Agrárminisztérium.

Az Amerikai Egyesült Államokban az országos statisztikák szerint a kukoricaállományok 53 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban, ami kissé alatta marad a tavaly ilyenkor megfigyelt értéknek, Iowában, a legjelentősebb kukoricatermesztő államban azonban ez az arány 63 százalék volt szeptember közepén.

A kínai kukoricatermés becsült értéke 274 millió tonna (43 millió hektárról), ami rekordtermésnek számít, és egy százalékkal meghaladja a tavalyi értéket. A becsült hozam is rekordmagas, 6,37 tonna hektáronként. Búzából szintén rekordmennyiséget várnak, rekordhozam mellett. A rizs terméskilátásait azonban csökkenti a száraz, meleg időjárás, országos szinten 147 millió tonna termést várnak, ami kissé elmarad a tavalyi mennyiségtől.

Ausztráliában a repce termésmennyiségét 6,7 millió tonnára becsülik, ami kevéssel elmarad az előző évi rekordtól.

Argentínában a hűvös időjárás lassítja az őszi vetések növekedését, de leginkább az állandósult szárazság kelt aggodalmakat a gabonák fejlődése, illetve a frissen vetett korai nyári növények kelése kapcsán.

Brazíliában az északabbi termőterületeken meleg, száraz időjárás uralkodott, pedig szükség lenne a nedvességre, hogy el tudják kezdeni a szója vetését, illetve ne szenvedjenek további késést a mezőgazdasági munkák.

Kanadában az idei repcetermést 20 millió tonnára becsülik, ami 45 százalékkal meghaladja a tavalyi, egyébként igen rossz termést, de 5 százalékkal az elmúlt öt év termésátlagát is. Bár a termőterület nagysága kissé csökkent az elmúlt évhez képest, de a várható hozam jelentősen emelkedett, 2,33 tonnára becsülik hektáronként.