2024. április 19., péntek

Új könyvek, bibliojátékok és versíró pályázat

Nagy-Britannia belgrádi nagykövetségének támogatásával gyarapodott az óbecsei Népkönyvtár angol nyelvű irodalmi részlege

Az óbecsei Népkönyvtárban minden évben rendszeresen frissítik a könyvállományt. Az idén a pályázatok és más intézmények támogatása által beszerzett könyvek mellett, a helyi polgárok is adományoztak kiadványokat. A közelmúltban Nagy-Britannia belgrádi nagykövetségének támogatása által 500 új könyvvel gyarapodott a könyvtár angol nyelvű irodalmi részlege is.

– Olvasóink egész évben olvasnak, habár azt tapasztaltuk, hogy a nyári időszakban, a szabadságok idején, sokkal többen fordulnak meg intézményünkben könyvkölcsönzési szándékkal. A legtöbb olvasó a szórakoztató és könnyű irodalom iránt érdeklődik. Minden korosztály olvas, nem lehet különbséget tenni. A fiatalok főleg azokat a könyveket keresik, amelyeket esetleg már megfilmesítettek, de a krimiket és a szerelmes kiadványokat is szeretik – mondta Fenyvesi Szilvia, a Népkönyvtár felnőtt részlegének munkatársa.

A Népkönyvtár az év folyamán számos kulturális programot is szervez az olvasók számára. Az író-olvasó találkozók mellett irodalmi esteket, szavaló- és mesemondó versenyt, de kreatív műhelymunkákat is tartanak. Ugyanakkor minden évben megszervezik a bibliojátékokat is, az általános és középiskolások vetélkedőjét.

– Intézményünk már több éve megszervezi a bibliojátékokat. A versenyre a gyerekek a korosztályuknak megfelelő könyvet kell elolvasniuk, feldolgozniuk, ezt követően csapatjátékok során mérik össze felkészültségüket a tanulók. A cél ezenkívül a barátkozás és a csapatszellem építése, valamint az ismerkedés. A diákok körében nagyon közkedvelt ez a verseny, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg – mondta a könyvtár munkatársa.

Az idén első alkalommal hirdették meg a Népkönyvtárban az Együtt elnevezésű versírói pályázatot is, amelyre a 10–18 éves fiatalok jelentkezhetnek.

A nemzetközi jellegű versírói pályázatra nemcsak Szerbiából várják az alkotásokat. Jelentkezni személyesen szeptember 30-áig lehet , a maticna.becej@gmail.com vagy a nbbodraslo@gmail.com e-mail-címen. Magyar és szerb nyelven is lehet verset írni. Minden versíró két verssel nevezhet be, melyhez egy rövid önéletrajzot is kell mellékelni.