2022. december 1., csütörtök

Hetvenhét nyertes, ötmillió dinár

Magyarkanizsa önkormányzata is támogatja az energiahatékonyságot

Száztíz jelentkezőből hetvenhét pályázó nyert támogatást Magyarkanizsa községben az energiahatékonysági pályázaton, melyet az állam is támogat. Az önkormányzat keretösszege ötmillió dinár volt, melyet erre a célra fordítottak, és ha lesz jövőre is ilyen jellegű állami támogatás, ugyanekkora összeget akkor is elkülönítenek. Ezt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megerősítette a szerdai ünnepélyes szerződés-aláíráskor, melyen a pályázó magánszemélyek és a kivitelező hat vállalkozó volt jelen.

– A lakás- és háztulajdonosok természetesen arra törekszenek, hogy otthonuk ne csak kényelmes, hanem energiahatékony is legyen. Ebben most nagy segítséget jelent ez a pályázat. A pillanatnyi politikai, gazdasági helyzet és azok a nem túl pozitív előrejelzések, melyek szerint nehéz tél vár ránk, úgy tűnik, még aktívabbá tették a pályázókat – mondta a polgármester, és bizony valóban szinte teljesen megtelt szerződés-aláírókkal a városháza nagyterme. – Nagy volt az érdeklődés, és a pénzkeret határozta meg a nyertesek számát. Az összeg felét a minisztérium, másik felét az önkormányzat biztosította, így összesen tízmillió dinárról beszélünk, amelyhez a pályázóknak hozzá kell tenniük az önrészt. Örülök a polgárok tudatosságának és a kezdeményezőkészségüknek is – fogalmazott Fejsztámer Róbert.

A pályázati bizottság tagja, a közigazgatási hivatal munkatársa, Csőke Rudolf személyesen is járta a terepet, hogy a pályázókat útbaigazítsa, illetve felmérje a feltételek teljesítésének meglétét. A szerződések aláírásánál ő is jelen volt, és elmondta, hogy az összpályázat kétharmada nyert, ami megítélése szerint nagyon jó eredmény.

– Az érdeklődés az elvárt felett volt, legnépszerűbb a nyílászárók cseréjére irányuló vonal volt, melyre a pályázók mintegy nyolcvan százaléka nyújtotta be az igényét. A pályázási folyamat a kivitelezőkkel, majd a lakosokkal zajlott. A terepbejáráson meggyőződtünk az adatok hitelességéről, a szerződések aláírása után pedig a következő lépés a kifizetés. A kivitelezés kezdete előtt és annak legvégén fizetjük ki a vállalkozókat két részletben. A kivitelezőnek jeleznie kell az önkormányzatnak, ha elvégezte a munkát, és utána az ellenőrző bizottság terepbejárást végez – mondta Csőke Rudolf.