2024. április 18., csütörtök

Jól csak a szívével lát az ember

A szív egészségéről kicsit másképpen – Dr. Kasza Bálint tartott előadást Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi származású dr. Kasza Bálint visszatérő vendégnek számít Kishegyes községben. Több alkalommal is tartott előadást a bácsfeketehegyi és a kishegyesi könyvtárban, és mindig érdekes témákhoz nyúlt. Kedd délután a szív egészségéről beszélt a bácsfeketehegyi és a kishegyesi érdeklődőknek. Dr. Kasza lapunknak elmondta, hogy a jelenlegi orvostudomány csak tüneti kezelést végez.

– Láthatjuk mindannyian, hogy a szívbetegségek száma mind nagyobb a környezetünkben. Ez annak a következménye, hogy a jelenlegi orvosi hozzáállás figyelmen kívül hagyja a szív betegségeinek okait. Ehelyett arra összpontosítanak, hogy a betegségeket valamilyen kórokozók okozzák. Lehet ez magas koleszterinszint, magas vérnyomás stb. Ha ezeket elhárítják, akkor a jelenlegi hozzáállás szerint a szervezet rendbe jön. Valójában az igazi okok háttérbe szorulnak, és nem veszik őket figyelembe, mivel a jelenlegi gyógyítás csak a tünetekre összpontosít. Csak a tüneteket hárítják el, miközben az igazi okok megmaradnak a háttérben – mondta el Kasza, majd azzal folytatta, hogy a szívbetegek sokszor nem is tudják, hogy ők betegek, mivel a csak néha jelentkező tüneteket gyógyszeres úton elhárítják. Csak akkor eszmélnek fel, amikor már aránylag nagy a baj.

Dr. Kasza Bálint a lelki tényezők fontosságáról beszélt (Fotó: Lakatos János)

Dr. Kasza Bálint a lelki tényezők fontosságáról beszélt (Fotó: Lakatos János)

– A jelenlegi orvostudomány elsőként mindig gyógyszereket ajánl, utána pedig pacemakert, sztentet vagy bypasst. Végső esetben, ha már annyira tönkrement a szív, akkor szívátültetést. Az előadásom célja az volt, hogy ráirányítsam a figyelmet arra, hogy nem az említett tünetek okozzák a betegségeket, hanem az életmód az, ami megbetegíti a szervezetünket, adott esetben a szívünket. Pl. a magas vérnyomást a legtöbb esetben az emberek lelkiállapota okozza. A lényeg az, hogy mindannyian azokra a dolgokra figyeljünk, amelyek jelentéktelennek tűnnek, pl. feszültség, aggódás, szorongás, ami a mindennapokban ér bennünket. Ezek nemcsak a szívre hatnak, hanem az immunrendszerre és a belső szervekre is. Ha ezekkel nem foglalkozunk, akkor előbb-utóbb kiváltják a szív vagy másik szerv megbetegedését – mondta az előadó, majd arra is kitért, hogy előadásában a lelki okok elhárítására helyezte a hangsúlyt. Vannak különféle módszerek, melyekkel leküzdhetők ezek a mindennapokban jelentkező kellemetlen lelki tényezők. Ezáltal hosszú távon megakadályozzuk a szívbetegségek kialakulását, valamint egészében is óvjuk szerveztünk egészségét – fogalmazott dr. Kasza.