2024. március 28., csütörtök

Ingyenes havi bérlet minden elsősnek

Csóka község önkormányzata finanszírozza a Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola elsős tanulóinak utaztatását

A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola oktatási és nevelési intézményként kezdte működését 1978-ban, majd a későbbiekben áttért a szakmunkásképzésre. Az elmúlt évtizedekben számos pék, hentes, fodrász, vegyészlaboráns, gyógyszeripai technikus, élelmiszer-készítő szerzett diplomát az intézményben. A 2022/23-as iskolaévben három tagozatot nyitott az iskola, amelyekből kettőben magyar nyelven folyik az oktatás, egyben pedig szerb nyelven. Fodrász, pék, valamint élelmiszer-készítő szakokkal indították a tanévet. Bata József igazgató elmondta, hogy összesen 8 osztály van az iskolában, és megközelítőleg 100–110 diák tanul náluk. A tanulók három- és négyéves képzések között választhatnak, valamint a teljes gyakorlati képzést is megszervezik számukra.
– Összesen 28 új elsős tanuló iratkozott be szeptemberben hozzánk, és ebből 19-en a fodrász szakot választották. Az iskola jól felszerelt, valamint minden tanár a szerb és a magyar nyelvet is kiválóan beszéli. A tanulók a szakma megszerzése után általában el tudnak helyezkedni, sok pozitív visszajelzés érkezett ezzel kapcsolatban az elmúlt években. Idén egy nagyszerű kezdeményezéssel kedveskedünk a diákoknak és szüleiknek, mégpedig azzal, hogy minden olyan elsős tanulónak fizetjük a hónapos jegyét, aki vidékről érkezik hozzánk tanulni. Csóka község egész évben 100 százalékban fedezi az utazó diákjaink útiköltségét. Azoknak a tanulóknak, akik hozzánk iratkoznak be, egyetlenegy költségük van, mégpedig a biztosítás, amely nagyjából 500 dinár. Minden más adott a jelentkezőknek, az iskola adja a könyveket, az utazást pedig a község finanszírozza. Ami még pozitívum, hogy viszonylag kis létszámú tanintézmény vagyunk, és a diákjainkat szinte személy szerint ismerjük. Pontosan tudjuk, ki honnan és milyen családból érkezett, nagyon családias a légkör nálunk. A környező községekkel a buszjárat-összeköttetés kiváló, csengetés után rögtön indulnak vissza az autóbuszok, és a buszállomás is az iskola közelében található – magyarázta az igazgató.
Nikolić Ágnes, az iskolaszék elnöke elmondta, hogy sok pozitív visszajelzés érkezett a szülőktől.
– A szülők nagyon örültek, hogy a község fizeti a hónapos jegyet. Nagy segítség ez még azok számára is, akik például Zentáról érkeznek, ne is beszéljünk azokról, akik Magyarkanizsáról, Adáról vagy esetleg Péterrévéről utaznak naponta. A távolabbról érkezőknek már elég nagy összegbe kerül a hónapos jegy. Sok olyan család van, amelyből két gyerek is ide jár iskolába, és akkor már rögtön kétszer annyit kellene fizetni. Az a célunk, hogy előbb-utóbb minden évfolyam részesüljön ebből a támogatásból, de ezt egyelőre nem tudjuk megígérni. Ami biztos, hogy akik jövőre lesznek elsősök a Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskolában, azok számára is finanszírozzák az utazást. Nagyon hálásak vagyunk a községnek a támogatásért és azért, hogy felismerték, milyen fontos az iskola jövője. Az ötlet közös volt, de az elismerés Csóka község önkormányzatát illeti – mondta Nikolić Ágnes.