2024. április 19., péntek

Egyre aszályosabb évek jönnek

A most hullott csapadék nem segít a betakarításra váró növényeknek, hozzájárul azonban a gombás megbetegedések kialakulásához

Hosszú évek óta azt tapasztaljuk, hogy egyre szárazabb, aszályosabb időszakok következnek, eztt a pár napos esők sem tudják megtörni, hiszen a nyári hőség öntözés nélkül szinte mindent kiperzsel a termőföldeken. Egy-egy nyári hónapban a forróság mellett egyszerre sok eső esik, emiatt a termésingadozás vidékeinken a kukorica esetében például elérheti a 40–50 százalékot, a szójánál pedig a 60−70 százalékot is.

A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint Verbász‒Becse‒Szenttamás−Kúla határában az idei év kilenc hónapjában nagyon kevés eső esett, ami Bógáncs Andrijašević Lívia, a szakszolgálat agronómusa szerint egyértelműen meghatározta az idei termés minőségét és mennyiségét. Kiemelte, lassan mindenki rájött arra, hogy öntözés nélkül a termelés hatalmas kockázattal jár.

Bógáncs Andrijašević Lívia a verbászi mezőgazdasági szakszolgálat agronómusa.

− Az idei év első nyolc hónapjában ezen a területen mindössze 159,8 liter eső esett, ehhez még hozzáadjuk a szeptember első két harmadában hullott 60 litert, ami mindössze 220 litert jelent az elmúlt kilenc hónap alatt. Ha ezt összevetjük a tavalyi adatokkal, amikor ugyancsak aszályos esztendőt jegyeztünk, a különbség igen nagy. 2021-ben ugyanis az első kilenc hónapban 334,9 liter esőt jegyeztünk, ami 115 literrel több mint az idén. Igencsak szembetűnő az is, hogy a nyári hónapokban, amikor a fejlődés miatt a növényeknek a legtöbb nedvességre lenne szükségük, a csapadék megoszlása nagyon egyenetlen volt tavaly és az idén is. Konkrét adatokkal is szolgálhatok: tavaly májusban 64,8, az idén mindössze 23 liter esőt kaptunk, 2021 júniusában 13,4 litert, az idén 32,6 litert (mindez a sokévi átlag kb. felének felel meg), tavaly júliusban, pontosabban a hónap közepén özönvízszerű eső volt, pár nap alatt 73,6 liter esett, az idén viszont az év hetedik hónapjában egy csepp sem esett. Tavaly augusztus harmadik felében 28 liter csapadékot kaptunk, az idén ugyanabban az időszakban pedig 41,8 litert. Mindkettő későn érkezett ugyan, de a semmitől sokkal többet ért, és valamelyest segített a szomjazó növényeknek és a kiszáradt talajnak. Az idén szeptember 20-áig 60 liter eső esett, tavaly mindössze 7,4 liter, a különbség tehát óriási. Szerintem azt mindenki tudja, hogy a most hullott csapadék már nem segít a még talpon álló kukoricának, illetve a betakarításra váró növényeknek, viszont nagyban hozzájárul a gombás megbetegedések kialakulásához és a gyomnövények szaporodásához. Lényeges az is, hogy a mostani eső nagyban megkönnyíti az őszi munkálatokat, hiszen az mellett, hogy a repce szépen kikelt és fejlődik, hamarosan kezdődik a kenyérgabona és az őszi árpa vetése, így az előző évekhez képest nem kell porba, illetve tárcsázott földbe szórni a magot, ugyanis az átázott talajt könnyen fel lehet lazítani– fogalmazott a szakember.

Bógáncs Andrijašević Lívia elmondta azt is, hogy a szakszolgálat továbbra is ingyenesen végzi az említett községekben a talaj analízisét, a kapott eredmények pedig sokat segítenek a termelőknek a műtrágya mennyiségének kiszórásánál.

− Az egyik legfontosabb az úgynevezett Nmin módszer, amely a talajok ásványi, a szerves anyagokból lebomló nitrogéntartalmának mérésén alapul. Ez azt jelenti, hogy a javasolt kijuttatandó mennyiség meghatározásánál figyelembe veszi az adott mélységű talajrétegben mért ásványi nitrogén tartalmát. A kapott eredményt a termeszteni kívánt növény igényével összevetve pontos adatot kapunk arról, mennyi nitrogén hatóanyagot kell – ha kell − szórni a munkálatok során – magyararázta a verbászi agronómus.