2024. április 24., szerda
NEMZETEK LIGÁJA

Főpróba és küzdelem – Katar előtt

Tegnap este a Skócia–Ukrajna B divíziós pótlómérkőzéssel kezdetét vette a Nemzetek Ligája őszi, egyben utolsó ablaka. Az említett országokon kívül mindenkire két-két csoportmeccs vár még, amelyek után, legkésőbb kedden késő estére megtudjuk, kik búcsúznak eggyel alacsonyabb rangba, kik tudnak majd szintet lépni, illetve melyik négy csapat jut be a jövő évi bajnoki rájátszásba a legmagasabb, A divízió csoportgyőzteseiként. A küzdelmek figyelése közben ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy a nagycsapatok java a novemberben kezdődő katari vb-re való felkészülésként tekint a tornára.

A különböző szinteken változatos a pillanatnyi helyzet, ami az előzetes várakozások megvalósulását illeti. Az A divízió 1. csoportjában eddig egyértelműen a két ponttal szerénykedő Franciaország szereplése számít csalódásnak, hiszen a csoportelső Dánia (9) már befoghatatlan, sőt Horvátország (7) és Ausztria (4) is megelőzi, így nem sokat hibázhatnak már a gallok, ellenkező esetben egy viszonylag könnyedén nyerhető kvartett utolsójaként búcsúznának a B szintre. Hasonlóan kínos pozícióban van a magyarokkal (7), németekkel (6) és olaszokkal (5) felálló A divíziós 3. csoportban Anglia (2), amelynek valószínűleg két győzelemre lesz szüksége ahhoz, hogy megmeneküljön a kieséstől.

A B divízió 4. csoportjában helyet kapó Szerbia (7) számára elérhető közelségben a csoportgyőzelem és a feljutás a legmagasabb ligába. Mindehhez az kell, hogy Dragan Stojković fiai szombaton Belgrádban legyőzzék a svédeket, majd három nappal később Oslóban a norvégokat, esetlegesen egynél több találattal, ha az északiak a Sasoknál jobb gólarányt szednek össze Szlovénia ellen. A népszerű „Piksi” szövetségi kapitány a találkozókra készülve elárulta, jó volt újra találkozni a játékosokkal, akiken látszik az érettség és a motiváció, és tartalmas beszélgetéseket tudtak folytatni az előttük álló célokról. Mint mondta, ilyen jó légkörre is számított, ez pedig nemcsak a Nemzetek Ligájában rájuk váró feladatok, hanem a katari vb tekintetében is biztató kiindulópont.

A divízió 3. csoportjában is jó eséllyel nagy meglepetésre készülhetünk, hiszen ha nem történik csoda, akkor Bosznia-Hercegovina vagy Montenegró fog feljutni a legrangosabb A ligába. A C szinten a törökök és a görögök feljutása már nem kérdés, viszont nehéz helyzetben vannak a szlovákok, akik négy ponttal elmaradnak a kazahoktól, akik eleddig a teljes divízió legnagyobb durranását okozták, hiszen oda-vissza megverték a jóval nagyobb játékerőt képviselő gárdát. A legalacsonyabb D divízióból minden bizonnyal Lettország és Észtország jut vissza a C-be.