2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Boszi

Napjaink nyelvhasználatában mind nagyobb szerepet kapnak a becéző szócsonkítással létrejött szavak. Különösen akkor indokolt az alkalmazásuk, ha hosszabb hangsort helyettesítenek velük a beszélők, és érzelmileg is motiváltabbak az eredeti szónál. Ilyen például a mozi, amely majd egy évszázada jelent meg a mozgóképszínház helyett. Egy ideig vetélytársa volt a mozgó főnév, de idővel átadta a helyét a mozinak. A nagyi nemcsak rövidsége folytán helyettesíti a nagyanya vagy nagymama szót, hanem érzelmi töltete alapján is. Úgy tűnik, hogy voltaképpen a nagymami főnév rövidítéseként született meg. Igen életképes csonkításos szó a foci, szinte egyenrangú változata a futball szónak, olykor a labdarúgás főnevet is helyettesítik vele. Különösen a nyolcvanas évektől van elterjedve.

Nemrégiben figyeltem fel a boszi főnévre, a boszorkány szót helyettesíti bizonyos esetekben. De hol vannak manapság a boszorkányok? A népi hiedelem szerint a boszorkány olyan bűbájos személy, általában nő, aki egyes babonás, varázserejű, szemfényvesztő szerekkel mintegy természetfölötti, csodás dolgokat művel, például a tejet vagy a vizet vérré változtatja, a gyermekeket megigézi, szélvihart támaszt stb. A népmesékben a boszorkány ártalmas, kártevő, rontó, pusztító hatalmat szerzett nő.

Feltehetően azért becézik őket bátran a beszélők, mert még nem volt dolguk igazi boszorkányokkal. Napjainkban a bosziság csupán megfelelő kellékekkel (söprű, hegyes kalap, fehér harisnya stb.) való szerepjátszás: A szegedi bosziknak rendkívül jól sikerült a felkészülésük. – Sorszámot kellett húzniuk a bosziknak. – A boszi jelmez kellékei: ruha és kalap. – Varázsigék bemagolásával kínlódik a mi boszink. – Süvölt a szél, közeledik a vihar, a boszi mégis útnak indul seprűjén. De jaj, a szél hol a kalapját, hol a masniját sodorja le! – Ne arra a seprűnyélen lovagló boszira gondoljatok, aki varázsfőzetét béka nélkül el sem tudja képzelni! – Hamarosan kiderült, hogy időnként valóban bosziknak érzik magukat.

Némelyik boszi jóslással is foglalkozik, nem feltétlenül bajkeverő: Mit jósol Zala legnevesebb boszija a 2006-os évre?– A jövendölést meghagynám a szakértő bosziknak. – Jó sokára rátalált a bölcs boszira. – Óz, a nagy varázsló boszija sem tipikus fő-gonosz. – A magukat tréfásan csak bosziknak, boszorkányoknak tituláló asszonyok vállalták föl.

A boszi iskolai vagy óvodai minősítés szimbóluma lehet: Sokszor a rossz megoldásokért boszi pecsétet vagy fekete pontot kaphatnak, ami hosszú távon megingatja önbizalmukat.