2024. március 29., péntek

Sok migráns meghalt és eltűnt egy hajótörésben Szíria partjai előtt

Elsüllyedt migránsok egy bárkája a Földközi-tengeren, a szíriai Tartúsz kikötőváros térségében, a katasztrófa után a szíriai hatóságok harmincnégy holttestet és tizennégy túlélőt találtak meg – közölte csütörtökön a kikötői hatóság főigazgatója.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistaszervezet szerint a bárkán még további mintegy száz ember utazott.

Túlélők arról számoltak be, hogy a Libanon északi partvidékén található Mínije térségéből keltek útra napokkal korábban.

Az esetleges további túlélők keresésére indított műveletben helyi halászok is részt vesznek. A kutatás Arvád-sziget térségére összpontosul Tartúsz közelében. A libanoni hadsereg szerdán arról számolt be, hogy ötvenöt embert vettek fel az ország területi vizein egy lerobbant csónakról, amelyet visszavontattak a partra.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, az ENSZ adatai szerint a lakosság több mint 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Mindemellett számos palesztin és szíriai menekült is Libanonon keresztül igyekszik elérni Európa partjait.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint 2020-hoz képest tavaly csaknem megduplázódott a Libanonból induló menedékkérők száma, idén pedig – az előző év azonos időszakához képest – csaknem 70 százalékkal tovább emelkedett.