2024. március 28., csütörtök

Iránban folytatódtak a kormányellenes tüntetések

Iráni állami médiajelentések szerint legalább tizenheten haltak meg, az oslói székhelyű Iran Human Rights civil szervezet szerint pedig legkevesebb 31 polgári személy vesztette életét az iráni kormányellenes tüntetéseken a megmozdulások kezdete óta.

Az emberek azért vonultak utcára, hogy tiltakozzanak, amiért az erkölcsrendészeti letartóztatás alatt meghalt egy fiatal nő.

Korábbi hivatalos adatok szerint a hat napja tartó demonstrációkban hét tüntető, valamint a biztonsági erők négy tagja vesztette életét.

Tiltakozásokat jelentettek Teherán mellett az északnyugati Tebríz, a közép-iráni Kazvín és Siráz, valamint az északkeleti Meshed városából is. A Twitteren megjelent képsorok azt mutatják, hogy több helyen, köztük a fővárosban is, a tüntetők rendőrőrsöket gyújtottak fel.

Az Iran Human Rights, amely szerint több mint harminc városban folynak tüntetések, aggodalmát fejezte ki a tüntetők és a civil aktivisták "tömeges őrizetbe vétele" miatt.

Több videófelvételen – melyek hitelességét nem sikerült megállapítani – az látszik, hogy a rendőrök éles lőszert is bevetnek.

A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy a hét tüntetőt szerdán Kazvínban késsel ölték meg. A hatóságok tagadták, hogy közük lenne a tiltakozók halálához, és azt állították, a biztonsági erők tagjait – köztük a Baszidzs nevű önkéntes félkatonai alakulat három, más források szerint két emberét – „rendbontók" ölték meg.

Az észak-iráni Mázandarán tartomány vezetője elmondta, hogy a tüntetések alatt a biztonsági erők hetvenhat tagja sebesült meg, míg Kurdisztán rendőrfőnöke a rendvédelmi erők több mint száz sérültjéről számolt be.

Helyszíni beszámolók szerint az emberek nemcsak Ali Hamenei ajatolláhot, az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjét szidalmazták, hanem fiát, Modzstaba Hameneit is, akit sokan az ajatollah utódjának tartanak.

A síita államban azt követően robbant ki a tiltakozó mozgalom, hogy egy kurd származású fiatal nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet múlt hét kedden őrizetbe vett, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

Az iráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg, a hatóságok pedig „külföldi ügynököket" és más országok titkosszolgálatait vádolnak a tüntetések megszervezésével. A hatóságok végül bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak a halála ügyében.