2024. április 19., péntek

Fejkendőjük elégetésével tiltakoznak a nők Iránban – VIDEÓ

Nem szűnnek a tüntetések Iránban, miután múlt pénteken elhunyt a 22 éves Masa Amini, az a fiatal nő, akit az iráni erkölcsrendészet a helytelen fejkendőviselet miatt őrizetbe vett még kedden, elengedését követően azonban eszméletét vesztette és összeesett. A sajtóban megjelent értesülések szerint a nő súlyos agykárosodást szenvedett, vélhetően a börtönben elszenvedett bántalmazás következtében, aminek következtében kómába esett, pénteken pedig belehalt a sérüléseibe. A halála nyomán heves tüntetéssorozat kezdődött Irán kurd tartományában – írta az Iran International.
Az iráni lap állítása szerint a rendőri erők a tüntetőkre lőttek Kurdisztán tartományban, Divándarre városban, ahol legalább tíz ember megsérült, hétfőn pedig Szákkezben voltak összecsapások. Teherántól egészen a hagyományosan konzervatívabb értékeket képviselő városokig ezrek vonultak utcára Iránban.
A nők jogaiért is felszólaló tüntetők helyenként összecsaptak a rendőrökkel, máshol a nők a fejkendőjüket égették el tiltakozásul. A helyiek beszámolója alapján a jelenleg zajló tüntetéssorozat erőszakosabb és hevesebb az elmúlt években történtekhez képest, és feminista ideológiától sem mentes.

A CNN-nek nyilatkozó helyiek arra is felhívták a figyelmet, hogy villámtüntetések alakulnak ki: a csoportok gyorsan szerveződnek és gyorsan fel is oszlanak, hogy elkerüljék a nyílt összecsapást az iráni biztonsági erőkkel a múlt heti fokozódó erőszak után.

Egy norvégiai székhelyű emberi jogi szervezet (NGO), a Hengaw adatai alapján a kurd térségben zajló tüntetések során eddig legalább öt tüntetőt agyonlőttek a hatóságok, valamint további 75 ember sérült meg a tüntetésben érintett városokban.