2024. április 25., csütörtök

Madarakat csempészett az autóbusz csomagtartójában

A vámosok szerdán a gradinai határátkelőhelyen a rendőrséggel együttműködve tizenkilenc madár csempészetét akadályozták meg, amelyek közül hat állat a CITES egyezményben foglalt szigorúan védett fajhoz tartozik – írja a 021.rs hírportál.

A madarakra akkor bukkantak rá, amikor egy Dortmund-Isztambul vonalon közlekedő autóbusz került átvizsgálásra. Miután az utasok átvették a bőröndjeiket és táskáikat, az egyik vámos a jármű csomagtartójában kilenc kartondobozra lett figyelmes, amelyben összesen tizenkilenc madarat találtak, közülük tizenhárom galamb és hat fácán.

A környezetvédelmi minisztérium CITES csoportjának illetékeseivel való egyeztetést követően megerősítést nyert, hogy mind a hat fácán a CITES által szigorúan védett fajok közé tartozik. Ezek közül öt tragopán és egy szürke pávafácán.

A védett fácánokat a környezetvédelmi minisztérium illetékesei vették át, míg a galambokat a piroti állatorvosi felügyelőségnek adták át. Az utast, aki a madarak tulajdonosa volt, mivel nem rendelkezett megfelelő dokumentumokkal, a rendőrség és az illetékes ügyészség tagjai vették át további intézkedések végett.