2024. április 18., csütörtök

További exporttilalmakat vezethet be az EU Oroszország ellen

Az Európai Bizottság újabb szankciós csomagot készít elő, erről döntöttek az uniós külügyminiszterek – jelentette be Josep Borrell külügyi főképviselő New Yorkban, ahol valamennyi tagállam képviselője részt vesz az ENSZ éves közgyűlésén.

– Úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb további korlátozó intézkedéseket vezetünk be Oroszországgal szemben, a partnerekkel együttműködve – fogalmazott Borrell. Kiadott nyilatkozatában ez olvasható: „Az ENSZ Alapokmányával és a nemzetközi joggal összhangban Ukrajna gyakorolja legitim jogát, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben, hogy visszaszerezze teljes ellenőrzését területe felett, és joga van felszabadítani a megszállt területeket nemzetközileg elismert határain belül. Üdvözöljük az ukrán fegyveres erők bátorságát és sikereit a jelenlegi ellentámadás során. Továbbra is támogatjuk erőfeszítéseit katonai felszerelések biztosításával, amíg szükséges."

Várhatóan jövő hétre véglegesítik a csomagot. Tartalmáról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke árult el többet, aki még a külügyi főképviselőt megelőzően a CNN-nek adott interjút.

„Készek vagyunk további gazdasági terheket róni Oroszországra, valamint az Oroszországon belüli és kívüli magánszemélyekre és entitásokra, akik politikailag vagy gazdaságilag támogatják őket. Ezenkívül további exportellenőrzést fogunk javasolni a polgári technológia tekintetében, amint Oroszország átáll a teljes háborús gazdaságra" – mondta a Von der Leyen.

Mivel a szankciós döntésekhez egyhangúság szükséges, kérdéses, hogy mi lesz a magyar álláspont. Az elmúlt napokban Szijjártó Péter külügyminiszter, de Orbán Viktor kiszivárogtatott kötcsei beszédében is azt mondta, hogy a szankciók rosszak és azokat vissza kell vonni. A New York-i külügyminiszteri találkozó óta Szijjártó nem közölte a magyar álláspontot ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán.