2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Nemzeti közösségek iránti kivételes hozzáállás

Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár tegnap fogadta az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttségét. A delegációt a szlovén Milan Zver vezette, tagjai voltak még Domènec Ruiz Devesa Spanyolországból, Predrag Fred Matić Horvátországból és Andrej Slabakov Bulgáriából.

Dragana Milošević ismertette a delegáció tagjaival az általa vezetett titkárság tevékenységét, Vajdaságot úgy jellemezve, hogy egy olyan egyedülálló terület Európában, ahol ma 26 nemzet él 45 községben, mintegy kétmillió lakossal.

A tartományi titkár szerint Európa Kulturális Fővárosa cím nemcsak Újvidék városának, hanem Szerbiának is különleges megtiszteltetés, amely tartalmában és terjedelmében minden kormányzati szintet összekapcsolt, a tartományi kormányzat pedig 729 millió dinárt különített el kulturális tartalmakra, tevékenységekre és vendégszereplésre.

– A titkárság 12 kiemelkedő kulturális intézmény alapítója, és a nemzeti közösségek nemzeti tanácsaival közösen öt nemzeti kisebbségi kulturális intézetet alapított – mondta Milošević.

Dragana Milošević kitért arra, hogy a vajdasági intézmények rendszeres anyagi támogatása mellett a titkárság nyilvános pályázatokat ír ki a kultúra, a lakosság tájékoztatása és a vallási közösségek, valamint a civil és nem kormányzati szektor támogatására.

A munkaértekezleten részt vevő Stanislav Radulović, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási, Művelődési és Vallási Közösségi Titkárság altitkára büszkén emelte ki a Vajdasági Rádió és Televízió regionális közszolgálati munkáját, amely a szerb nyelven kívül 15 nemzeti közösségi nyelven sugároz műsorokat, ez egyedülálló példája a vajdasági valamennyi nemzeti közösség nyilvános tájékoztatásához való jogáról.
Milan Zver kiemelte, lenyűgözte őket az európai kulturális főváros gazdag tartalma, valamint a tartomány nemzeti közösségek iránti kivételes hozzáállása, illetve ahogyan a nemzeti közösségek nyelvhez, íráshoz, kultúrához és tájékoztatáshoz való jogait képviselik a vajdasági képviselőházban. Hozzátette, ezért a delegáció tagjai teljes mértékben támogatják Szerbiát az Európai Unió felé vezető úton.