2024. április 24., szerda

Folytatódik az Első fizetésem program

Esély újabb tizenötezer fiatalnak

Az Első fizetésem program 3. ciklusa több mint 15.000 fiatalnak kínál munkalehetőséget, és arra számítunk, hogy az eddigiek közül ez a kör lesz a legsikeresebb – jelentette ki Darija Kisić Tepavčević munka- és foglalkoztatásügyi miniszter Palánkán, ahol a Szerbiai Gazdasági Kamara és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat képviselőivel együtt ellátogatott a Nectar gyümölcsfeldolgozó üzembe. A Nectar kezdettől fogva részt vesz az Első fizetésem kormányprojektumban, a harmadik ciklusra pedig 20 fiatal jelöltnek kínált fel munkatapasztalat-szerzési lehetőséget.

– A leendő foglalkoztatottak kiválasztása, a fiatalok bevezetése a munkába, a költségek és a ráfordított idő tekintetében mindig nagy kihívás.

Az Első fizetésem program jelentős támogatást nyújt ebben a munkaadóknak, mert lehetővé teszi, hogy külön alkalmazás révén kapcsolatban legyenek azokkal a jelöltekkel, akik megfelelnek a cég elvárásainak. Sokat jelent a vállalkozásoknak a kilenc hónapig tartó állami pénzügyi támogatás is – emelte ki Mirjana Kovačević, a gazdasági kamara Üzleti Akadémiájának igazgatója. Közölte, hogy szeptember 19-éig kis híján 6000 munkaadó 9798 munkakörbe öszesen 14.645 jelölt iránt jelezte igényét. A munkaadók jelentkezése ma, szeptember 22-én zárul, a 30 éven aluli, középiskolai vagy felsőfokú végzettségű munkanélküli fiatalok jelentkezését pedig október 3-a és 31-e között várják. Leginkább könyvelőkre, számvevőkre, adminisztrációs munkatársakra, raktárosokra van szükség, de sok olyan munkáltató is jelentkezett, akinek kiskereskedelmi eladókra, programozókra, rendszeradminisztrátorokra, különféle szakosítású mérnökökre lenne szüksége.

Zoran Martinović, az országos munkaközvetítő szolgálat igazgatója kiemelte, hogy az Első fizetésem program első ciklusában a jelentkező fiatalok több mint 40 százaléka kapott állandó munkát, hasonlóan sikeresnek mutatkozik a most záruló, második kör is, akárcsak a folyamatban levő harmadik. A program idején a középiskolát végzettek számára a foglalkoztatási szolgálat havi 25.000 dinárt, a főiskolai vagy egyetemi végzettségűeknek pedig 30.000 dinárt fizet.

Vukašin Petković, a Nectar Csoport jogi és korporatív ügyekért felelős igazgatója elmondta: büszkék arra, hogy négy fiatal, aki az utóbbi két évben a program keretében az egész gyakornoki időt náluk töltötte, úgy döntött, marad a cégnél. Továbbra is támogatják a kezdő fiatalok szakmai fejlődését. A Nectar Csoport mintegy 1300 embert foglalkoztat Szerbiában, Szlovéniában és Észak-Macedóniában. Nectar és Fructal márkájú termékei a térség, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok több mint 60 piacán vannak jelen.