2024. április 23., kedd

Kulturális sokszínűség

Az európai kultúra napja rendezvény a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére jött létre 2008-ban. A minden év szeptember 20-án megrendezésre kerülő esemény az egyenrangú kultúrák együttműködésének, illetve egymás melletti fejlődéséneki lehetőségével foglalkozik. A nap célja, hogy felhívják a figyelmet Európa kulturális gazdagságára és sokszínűségére, annak érdekében, hogy az emberek megismerjék közös kulturális örökségünket, és részt vegyenek Európa örökségének megőrzésében mind a jelen, mind a jövő nemzedékei számára. A kezdeményezés elindítói arra törekedtek, hogy egyszerre mutassunk példát a nemzetünknek és Európának.
A jeles nap alkalmából nekem Újvidék városa jutott elsőként eszembe, ami csöppet sem meglepő, hiszen ebben az évben székvárosunk viseli Európa Kulturális Fővárosának a címét. A projekt legfőbb célja, hogy az egy év alatt, még az adott város a címet viseli, lehetőséget kapjon kulturális életének és fejlődésének bemutatására. A kezdeményezés előtérbe helyezi az európai kultúra gazdagságát, ünnepelni kívánja az európaiak közös kulturális értékeit, elősegíti az európai polgárok közös kulturális térhez való tartozásának érzését, valamint támogatásban részesíti a városok fejlődéséhez hozzájáruló kulturális fejlesztéseket. Mindezeken túl a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az esemény kiváló lehetőséget biztosít az adott város fejlődésére, ugyanis küllemében megújul, megteremti nemzetközi profilját, felpezsdítheti kulturális életét, valamint a turizmust is fellendíti. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy ismertté tegye magát Európa-szerte.
Számomra az első Újvidékhez köthető emlékeim között a buszozás áll. Amikor elkezdtem gimnáziumba járni, a buszból fedeztem fel a várost. Először csak a megszokott útvonalon jártam, aztán az évek során feltérképeztem a többi vonalat is, körbejártam nemcsak a központot, hanem a távolabb eső utcákat, tereket is. Számomra egyértelműen a Duna mente és a városi strand áll legközelebb a szívemhez. Ugyanakkor bármikor szívesen ellátogatok a Péterváradi várba is, amely azon túl, hogy remek kirándulóhely, az éjszakai élet és a művészetek központja. A híres planetáriumnak és az EXIT zenei fesztiválnak is otthonául szolgál. Az évek során azonban szemtanúi lehettünk a város rohamos kulturális fejlődésének. Az elmúlt öt évben számtalan program került megrendezésre, valamint számos építészeti projekt valósult meg. A város új kulturális helyszínekkel gazdagodott, sorra nyíltak meg az új művelődési állomások, nemcsak a város központjában, hanem a távolabb eső területeken is.


A város január óta több mint 1500 programmal várja az érdeklődőket. A szervezők tájékoztatása szerint az év végéig körülbelül négyezer művészt látnak vendégül a városban. Egész évben koncerteket, kiállításokat, színházi előadásokat mutattak/mutatnak be az Európa Kulturális Fővárosa program keretében, amelyek egyebek mellett a migráció, a béke és a multikulturalizmus témáját érintik. Nem megkerülendő ugyanis Újvidék multikulturális múltjának és jelenének a bemutatása. A Duna partján fekvő soknyelvű, és sokféle felekezetű vajdasági centrumot a legkülönbözőbb nemzetiségű emberek népesítik be. A városban sétálva egymás után találkozhatunk különböző nyelvet beszélő polgárokkal. A Szerb Athénnak is nevezett városban hat nyelv is hivatalos, a szerb mellett a magyar, a román, a horvát, a szlovák és a ruszin. Rajtuk kívül számos különböző etnikai csoport is él itt. A városban mindig pezseg az élet. Egymást váltják a különböző események és rendezvények, amelyek kitűnően szemléltetik a kultúrák egyenrangúságát, hiszen nem különböztetik meg a polgárokat nemzeti, nyelvi, vagy vallási hovatartozásuk alapján.