2024. április 25., csütörtök

Próbaüzemben a szennyvíztisztító

A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal közölte, hogy próbaüzemmódba helyezték az új begecsi szennyvíztisztítót.

A létesítmény 2023. június 9-éig tisztítja ennek a peremvárosi településnek a szennyvizét próbaüzemmódban, ezután az üzemeltetését a Városi Vízművek veszi át a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivataltól. A begecsi szennyvíztisztító megépítésével a helyi szennyvízhálózat végre teljes mértékben üzemképessé vált, és ezzel megoldódott a település talán legnagyobb infrastrukturális gondja. Az új szennyvíztisztító komplexumát 1,5 hektáron építették meg, Begecs településtől 500 méterre helyezkedik el, az Újvidék és Palánka közötti, regionális úttól délre. A szennyvíztisztító megépítésének a projektjére, a szükséges parcellák megvásárlásának költségeivel együtt összesen 194 millió dinárt irányoztak elő a városi költségvetésben. A szennyvíztisztító megépítése mellett a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal a bekötőutak megépítését is finanszírozta. A bekötőutakat a Dositelj Obradović utca folytatásától, a Petar Drapšin utcától a szennyvíztisztítóig építették meg, 600 méteren. Ezekre a munkálatokra a városi kasszából 24 millió dinárt különítettek el – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A szennyvíz hatékony tisztítása érdekében mechanikai-biológiai módszert alkalmaznak, ennek köszönhetően teljes mértékben környezetbaráttá válik az így megtisztított víz, és nem szennyezi a föld mélyén az értékes víztartalékokat.

A begecsi szennyvíz a Dositelj Obradović utca irányából húzódó kollektoron keresztül érkezik a szennyvíztisztítóba, ahonnan a tisztítási folyamat után a Dunába eresztik.

A begecsi, új szennyvíztisztító megépítésének óriási a jelentősége, mert ezzel igencsak megkönnyebbült a település lakóinak az élete, hiszen eddig óriási gondot okozott az emésztőgödrökből szivárgó, kiömlő szennyvíz. A gödrök ürítésével sem kell többé bajlódniuk. Az emésztőgödrök ezentúl a föld alatti víztartalékokat nem szennyezik, aminek rendkívül pozitív a környezetvédelmi következménye.