2024. április 19., péntek

Két kerékkel a tisztább levegőért

A nagykikindai önkormányzat száz kerékpárral fogja támogatni a felnőtt lakosságot

A nagykikindai önkormányzat száz kerékpár megvásárlására írt ki nyilvános felhívást, melyre a költségvetéséből 1.000.000 dinárt különített el, tehát darabjáért 10.000 dinárt kínál. A szolgáltatóknak szeptember 23-áig van lehetőségük ajánlatot tenni az önkormányzat épületében. Esetükben fontos elvárás, hogy regisztrálva legyenek, az önkormányzat területén lévő székhellyel, hogy ne legyenek csődeljárás, illetve felszámolás alatt, és hogy adótartozásuk se legyen.

A bicikliket a község területén élő nagykorú polgároknak szánják, nyilatkozta Stevan Iličić, a városi tanács környezetvédelemmel megbízott tagja.

– Családonként egy személy pályázhat. A támogatást az első száz szabályos kérvényt átadó jelentkező kapja meg, aki minden elvárásnak megfelel – hangsúlyozta Stevan Iličić, majd kitért arra is, hogy mi a célja a kezdeményezésüknek.

– A káros gázok kibocsátásának csökkentése, és a környezetkímélő közlekedés érdekében úgy döntöttünk, hogy kerékpárhasználatra és -vásárlásra ösztönözzük a község lakóit – fogalmazott a környezetvédelemmel megbízott tanácstag.

Habár a kerékpározás már évtizedek óta az egyik legnépszerűbb közlekedési eszköz, az elmúlt években mégis sokan inkább a gyorsabbnak mondható gépjárműveket választják. Ha a felhívásra lesz ajánlattevő, az önkormányzat a jövő hét folyamán tervezi a pályázat meghirdetését.

A polgároknak 15 napjuk lesz, hogy pályázzanak, a szerződés pedig háromoldalú lesz, amit az önkormányzat, a gyártó és a nyertes pályázó között írnak alá, tette hozzá Iličić.

A jelentkezési lapot napokon belül elérhetővé teszik az önkormányzat hivatalos portálján, a www.kikinda.org.rs weboldalon, de a városháza szolgálati központjában is elérhető lesz.

Az új kerékpárok vásárlását magába foglaló európai mobilitási hét alkalmából szombaton egy 5 kilométeres biciklitúrázást is szerveznek, melyen az iskolások, a civil szervezetek képviselői, és az önkormányzat dolgozói is részt vesznek.