2022. december 8., csütörtök

Szalai Ádám visszavonul a magyar válogatottól

A Németország és Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő magyar válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám sajtótájékoztató keretében bejelentette visszavonulását a nemzeti csapattól. Ezt követően Marco Rossi szövetségi kapitány is megosztotta véleményét a döntésről.

A 34 éves csatár szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy pénteken a németek és hétfőn az olaszok elleni Nemzetek Ligája-találkozó lesz az utolsó két meccse címeres mezben.
A svájci FC Basel támadója pályafutása során eddig 84 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban, ezzel az örökrangsor kilencedik helyén áll, egyetlen mérkőzéssel van lemaradva Puskás Ferenctől, az Aranycsapat legendás kapitányától. Fellépései során 25-ször volt eredményes.

„Kicsit máshogy terveztem ezt a sajtótájékoztatót. Ennyi év után úgy éreztem, hogy megérdemeltem volna, hogy ne jelenjenek meg előre sajtóhírek néhány órával a bejelentést megelőzően. Egyetlen egy dolog miatt ülök még itt, a szurkolóink miatt, akik remélem, a jövőben is ugyanúgy fognak támogatni minket. Nyilván már lehoztatok minden hírt, de most megerősítem, hogy az olasz mérkőzés után befejezem a válogatott pályafutásomat. Ez egy nem egy friss dolog, az elmúlt hetekben, hónapokban már kerestem erre az időpontot" – kezdte indulatosan Szalai Ádám.

„Lassan 35 évesen úgy érzem, a válogatott nagyon jó úton van, a szövetségi kapitány úr jó irányba viszi a csapatot. A Nemzetek Ligája után a következő tétmeccsünk márciusban lesz, Eb-selejtező. Szerettem volna olyan időpontot találni, amely alkalmas arra, hogy a csapat felkészüljön az utódom megtalálására."

„Óriási álmom volt, hogy a magyar válogatottban szerepeljek. A legnagyobb álmom volt, hogy ez létrejöjjön. Az, hogy két Eb-n szerepelhettem és csapatkapitányként lehettem ennek részese, óriási élmény számomra. Az elmúlt évek sikerei, balsikerei és a rosszabb időszakokban érkező kritikák, támogatások mind segítettek a felnőtté válásomban."

„Köszönet jár mindenkinek, aki támogatott minket, a kapitányoknak, akikkel együtt dolgozhattunk, a játékostársaknak, akikkel játszhattunk, és a szurkolóinknak, akik nélkül a csapat nem szerepelne úgy, ahogy. Olyan mérkőzéseket élhettünk át, ahol a szurkolók szenzációs hangulatot teremtettek, ez a légkör úgy gondolom, egyedülálló az egész világon. Mellettük mindig kijött az összefogás a hazaszeretet. Remélem, a válogatott ezen az úton fog továbbmenni, szeretném, ha a két meccsre koncentrálnánk, nem szeretném, ha ez bármiféle búcsú dolog lenne."

Szalai Ádám után a szövetségi kapitány, Marco Rossi vette át a szót.

„Mikor Ádám jelezte, hogy elhagyja a válogatottat, nagyon sok minden jutott eszembe. Én is rengeteget gondolkodtam, mióta elmondta a döntését. Ez sem személyes nézőpontból, sem a válogatott szempontjából nem vidám pillanat. Remélem, túltesszük magunkat ezen. Megmaradnak a szép emlékek. Megértően állok döntéséhez, még akkor is, ha ez nagy gondot okoz nekünk" – árulta el a szövetségi kapitány.

„Egy rendkívül fontos játékost veszítünk el. Az életben senki sem pótolhatatlan, de nehéz dolgunk lesz megoldani a pótlását. Már az első nap, amikor elkezdtem a válogatott kispadján dolgozni, kaptam kritikát miatta, de mindig csak azt tudom mondani, hogy aki ennyire negatív, az saját magának árt vele."

Marco Rossi szót ejtett Szalai Ádám utódjának kiválasztásáról. A szövetségi kapitány elmondta, a döntés első körben a játékosok kezében lesz, hiszen el kell fogadjanak egy új vezéregyéniséget, ugyanakkor hangsúlyozta, az ő kezében lesz a végső döntés.

Szalai Ádám 2009. február 11-én, a Real Madrid Castilla játékosaként, Erwin Koeman szövetségi kapitányságának idején mutatkozott be a magyar válogatottban, az Izrael ellen 1–0-ra elveszített felkészülési mérkőzés 84. percében lépett pályára. Tétmeccsen 2010. szeptemberében, a Moldova ellen hazai pályán 2–1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn debütált – itt már Egervári Sándor volt a szövetségi kapitány –, míg kezdőként először egy hónappal később, szintén Eb-selejtezőn, San Marino ellen szerepelt, s ekkor már eredményes volt, ráadásul nem is egyszer, hiszen mesterhármast szerzett a 8–0-s sikerrel zárult összecsapáson.

2012. február 29-én sérülés okozta hosszabb, közel egyéves kihagyást követően lépett újra pályára a nemzeti együttesben, s rögtön be is talált a bolgárok ellen. Szeptemberben megkezdődött a 2014-es brazíliai világbajnokság selejtezősorozata, amelyben Andorra és Törökország válogatottjának kapujába is betalált.

2014. augusztus 28-án az újonnan kinevezett szövetségi kapitány, Pintér Attila kihirdette a válogatott keretét, amelynek Szalai nem volt a tagja. A játékos nem sokkal később úgy fogalmazott, hogy amíg Pintér irányítja a csapatot, addig ő nem kíván a válogatott rendelkezésére állni. Pintér Attila öt meccsen át vezette a válogatottat, és az őt megbízott szövetségi kapitányként váltó Dárdai Pál által hirdetett első keretben ismét találkozhattunk Szalai Ádám nevével.

Nyolc találkozón segítette csapatunkat a 2014–2015-ös, történelmi sikerrel záruló Eb-selejtezősorozatban, és a franciaországi kontinenstornán, az első meccsünkön ő szerzett vezetést az osztrák válogatott ellen 2–0-ra megnyert felejthetetlen összecsapáson.

A 2018-as vb kvalifikációs sorozatában hat meccsen öt góllal kezdett, később, a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében betalált az aktuális világbajnokság ezüstérmese, Horvátország ellen 2–1-re megnyert budapesti találkozón.

Ő szerezte Magyarország egyetlen gólját az újjáépített Puskás Aréna átadásának alkalmából rendezett felkészülési mérkőzésen, Uruguay ellen (2–1).

Először 2018. szeptember 8-án, a finnek elleni Nemzetek Ligája-meccsen viselhette a csapatkapitányi karszalagot, amely azóta összesen huszonötször került a karjára.

Legutóbb június 14-én, az angolok otthonában elért történelmi 4–0-s diadal alkalmával lépett pályára a válogatottban. Szalai eddig 84-szer öltötte magára a címeres mezt, ezeken a mérkőzéseken 25 gólt és 5 gólpasszt jegyzett.