2024. március 29., péntek

Porcelánmúzeum nyílt Szabadkán

Kiállításra kerültek régi és ma használatos tárgyak is

Szerda délelőtt Porcelánmúzeum nyílt Szabadka központjában, a korzó elején található Korvin Mátyás utca 11.-ben. A 116 négyzetméteres térben kialakított múzeum pazar gyűjteményét több mint kétezer tárgy alkotja: gyönyörű vázák, figurák, órák, dísztálak és még sok minden más. Némelyek több mint kétszáz éve voltak használatban, némelyeket ma is használják. Láthatunk Herendi, Zsolnay, cseh, francia, német, orosz, távol-keleti porcelántárgyakat, egy pompás Pucher kályhát is, sőt még a lámpák is porcelánból vannak. A múzeumot Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

– A gyűjtemény nagyon látványos és értékes darabokat is tartalmaz. Reményeink szerint ez a múzeum hozzájárul mind az oktatás színesítéséhez, mind a turizmus fellendítéséhez is. Azt is reméljük, hogy felkelti a szabadkaiak, a környékbeliek és a távolról érkezők figyelmét is, beépül az ún. turisztikai útvonalba és kedvelt állomás lesz – emelte ki a polgármester.

A múzeum alapítója a Muzej porcelana iz naših kuća, avagy az Otthonaink Porcelánmúzeuma civil szervezet, amelynek a vezetője Nikola Slavić.

– Nagyot álmodtunk a szervezetünkkel, de odaadóak és kitartóak voltunk, az álmunk pedig valóra vált, megnyithattuk a Porcelánmúzeumot. Nem akartunk beleesni abba a hibába, hogy túl ambiciózusok legyünk, ezért leginkább a régiónkon, a környékünkön használatos tárgyakra fókuszáltunk. Amennyire jelen volt és van az életünkben a porcelán, tulajdonképpen csodálkozom azon, hogy korábban még senki sem nyitott meg egy ilyen múzeumot. Szerintem Szabadka ehhez tökéletes hely. Szeretnénk a fiatalok figyelmét is felkelteni a porcelánok iránt, ezért a gyerekeknek, a tanulóknak ingyenes lesz a belépő. Nagyon fontosnak tartom a múzeumok munkáját. Beszélhetünk mi a múltunkról, hogy az elődeink milyen tárgyakat használtak, de sokkal többet jelent, ha azokat meg is mutathatjuk. Fontosnak tartottuk azt is, hogy ez hely ne egy raktár legyen, mert azzal semmit se érnénk el, inkább egy múzeum, ahol a látogatók csodájára járhatnak e tetszetős tárgyaknak – hallottuk a szervezet vezetőjétől.

Nikola Slavić több mint öt évig gyűjtötte a porcelánokat. Az elmondása szerint szinte mindegyik tárgynak külön története van, ami még érdekesebbé teszi ezt a tárlatot, amely már látogatható. Bővebb információ a www.muzej-porcelana.rs oldalon.