2024. március 28., csütörtök

Mézeskalács ajándékba

A gyermeklap szeptemberi számával gazdagodtak a legkisebbek Zentán és Magyarkanizsán

A Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. az idén is a Lapozó elnevezésű program keretében minden magyar ajkú bölcsődést, óvodást és minden magyar nyelven tanuló elsős és második osztályos diákot megajándékozott a Mézeskalács szeptemberi számával. Az elsősök akkor kapták kézhez a gyermeklapot, amikor átvették a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagját. Szerdán a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában és a magyarkanizsai Pitypang óvodában osztották ki ünnepélyesen a Mézeskalács e havi számát.

Szerda délelőtt a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában ünnepélyesen adták át a Mézeskalács szeptemberi számát a másodikosoknak. Az eseményen jelen volt Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Máriás Endre, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. főszerkesztő-helyettese és Török Erna, a Mézeskalács szerkesztője, valamint Gordán Kolos, az iskola igazgatója.
Az ünnepélyes átadón Jerasz Anikó köszöntötte a jelenlévő kisdiákokat és elmondta, hogy mindenkinek, mindennek kell a reklám, még a Mézeskalácsnak is. Generációk sora nőtt fel, művelődött, szórakozott a gyermeklapot forgatva. Hozzátette, hogy hetven évre tekint vissza a folyóirat, és ebben a hét évtizedben technikai forradalmak sokasága ment végbe, de egy valami mégis megmaradt, a nyomtatott sajtótermék kézbe vételének, fellapozásának az élménye.

A gyerekek örömmel fogadták a Mézeskalácsot (Fotó: Gergely Árpád)

A gyerekek örömmel fogadták a Mézeskalácsot (Fotó: Gergely Árpád)

– Az a szándékunk, hogy a gyermekekkel megszerettessük, illetve megismertessük ezt a gyermeklapot, hogy a későbbiek során ők is értő olvasóvá váljanak. A Mézeskalács mellett majd a Jó Pajtást, illetve a Magyar Szót és más sajtóterméket is forgassanak, hiszen mindannyian tudjuk, hogy olvasni érték és öröm. A Mézeskalács 35 oldalon keresztül színes rovatokkal mutatja be a gyermekeknek a szépirodalmat és ezáltal új ismeretekkel gazdagodhatnak. A gyerekek a szárnyaikat is bontogathatják, hiszen beküldhetik az írásaikat és rajzaikat. Úgy vélem, ez a folyóirat mindenki számára érdekes lehet, kicsik, nagyok és a szülők számára is, hiszen a szülő belelapozva felidézheti gyermekkorát. A napokban összesen 8254 Mézeskalács kerül kiosztásra, ebből 5373 az óvodások körében, 1397-et már megkaptak az elsősök és míg 1502-őt kapnak a másodikos tanulók. Természetesen minden tanítónak és óvópedagógusnak biztosítunk egy-egy tiszteletpéldányt, hogy tudjanak a diákokkal dolgozni a kiadvány alapján. Összesen 30 óvoda 131 épületének a kicsinyei és 74 általános iskola 106 épületének a diákjai, valamint 3 speciális iskola tanulói kapják meg a Mézeskalácsot – mondta Jerasz Anikó.
Török Erna hozzátette, hogy szerkesztéskor arra törekednek, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a mesék, az olvasás és a versek iránt.
– Különféle kézügyességi feladatokkal is elláttuk a lapot és figyeltünk arra, hogy az irodalmi tartalmak mellett szórakoztató és ismeretterjesztő feladatok is legyenek benne. A szeptemberi szám az őszről és az iskolakezdésről szól. Most az elsősök felé fordultunk, hiszen nekik kell kedvet adnunk ahhoz, hogy jól induljon a tanév. Folyamatosan próbáljuk vonzóbbá és színesebbé tenni a lapot, hiszen ez egy óriási kihívás az internet világa mellett. Jó látni, hogy örömmel veszik kézbe és lapozgatják a Mézeskalácsot, ez egy nagyon fontos visszajelzés nekünk – mondta Török Erna.
Máriás Endre elmondta, hogy pozitív visszajelzések érkeznek a gyerekektől arra vonatkozóan, hogy nem csak ők maguk, hanem az egész család olvassa a Magyar Szó kiadványait.
– A család minden tagja számára kínálunk kiadványokat. A gyermekek számára a Mézeskalácsot, a Jó Pajtást, a fiataloknak a Képes Ifjúságot, a felnőtteknek a Magyar Szót mint anyalapot, valamint a mellékletek is fontos részét képezik az újságnak – emelte ki Máriás Endre.
Nikolić Petra második osztályos tanuló elmondta, hogy a kedvenc része a Mézeskalácsban a színező, valamint a keresztrejtvények és az állatmesék.
A Petőfi Sándor Általános Iskola központi épületében összesen 32 második osztályos tanuló kapta meg a Mézeskalácsot, valamint a felsőhegyi kihelyezett tagozaton még 15-en.
A program a Nemzetpolitikai Államtitkárság Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

A magyarkanizsai Pitypang óvodában osztották ki 122 gyereknek a Mézeskalács legfrissebb számát, amit a kicsik saját műsorral háláltak meg. Az MNT képviseletében Jerasz Anikó, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. nevében pedig Török Erna és Máriás Endre látogatott el hozzájuk, hogy kiossza és ezáltal népszerűsítse is a gyermeklapot. A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően jutott el ajándékba a kisgyermekekhez a Mézeskalács szeptemberi száma.

A magyarkanizsai ovisok, de a pedagógusok is nagyon örültek az ajándéknak, hisz a felnőttek is örömmel forgatják a lapot.

Bús Szuzanna pszichológus szerint a színvonalas gyermekirodalom megismertetése nagyon fontos már óvodás korban.

– Előszeretettel használjuk az oktató-nevelői munkánk során a Mézeskalácsot, hiszen Vajdaságban ez az egyetlen magyar nyelvű, óvodásokhoz szóló lap. Külön öröm a gyerekeknek, amikor saját rajzaikat viszontlátják nyomtatásban – mondta Bús Szuzanna.

Nyitókép: A gyerekek örömmel fogadták a Mézeskalácsot (Fotó: Gergely Árpád)