2024. március 29., péntek

A tanév rendje is változhat az energiatakarékosság miatt?

Az iskolák nagyjából egy hetet kaptak a villamosenergia 15 százalékos megtakarítására vonatkozó ajánlásokat, ennek betartásáról pedig minden hónap 15-éig számot kell adniuk az energiaügyi minisztérium felé – írja a Szerbiai RTV.

A pedagógusok egy része úgy véli, nagyon nehéz lesz ekkora mennyiségű megtakarítást kivitelezni, éppen ezért a Belgrádi Gimnáziumok Fóruma javaslatot küldött az oktatási minisztériumhoz, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a problémát rendszerszerűen kezeljék, ne az egyes iskolákra, igazgatókra és alkalmazottakra hárítsák a megoldás felelősségét.

Azt sem találják megfelelőnek, hogy az idei tanévre szóló munkanaptár nem igazodik a jelenlegi energetikai helyzethez. Javaslatuk szerint az órákat 40 percre kellene lerövidíteni, a leghidegebb időszakokban pedig 30 perces lenne az ideális tanóra hossza.

Az Oktatásügyi Minisztérium úgy nyilatkozott, az energiaügyi tárca kezdeményezésére olyan ajánlásokat küldtek az intézményeknek, amelyek alapján folyamatosan figyelemmel kísérik az iskolák megtakarításra vonatkozó feljegyzéseit, és ha szükséges, módosítanak a tanév rendjén.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter viszont arról számolt be, hogy a takarékossági ajánlások nem vonatkoznak az iskolákra, óvodákra és kórházakra, így nem világos, ki juttatta el ezeket az ajánlásokat az oktatási intézményeknek.