2024. április 19., péntek

Tüntetéshullám kezdődött több orosz városban a mozgósítás miatt – VIDEÓ

Tiltakozások törtek ki Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ukrajnai háború eszkalációjaként tartalékosokat hív be. 300 ezer orosz állampolgárt mozgósíthat az ukrajnai csatatérre.
A szibériai Irkutszkban és az orosz Távol-Keleten fekvő Ulan-Udéban tüntetők vonultak az utcára transzparensekkel. Habarovszkból és Jakutszkból is utcai demonstrációkat jelentettek.

A hatóságok már elkezdték megállítani a demonstrálókat, akik börtönbüntetésre számíthatnak. Irkutszkban a Newsweek szerint a rendőrök már feloszlatták a tüntetést és több embert őrizetbe vettek, míg más városokban a hatóságok igazoltatják a tüntetőkkel, ellenőrzik az irataikat és távozásra szólítják fel őket.

A büntetés akár 15 éves börtön is lehet. Oroszok ezreit tartóztatták le, mert februárban és márciusban, az ukrajnai invázió kezdete után háborúellenes tüntetéseken vettek részt.

A mostani megmozdulásokon a transzparenseken az olvasható, hogy „Le a mozgósítással!”. Más táblák szójátékot használtak: a „nincs háború, nincs mozgósítás” szavakból „nincs háború, nincs sírhalom” lett.

Az interneten is ellenállást váltott ki Putyin mozgósítása. Eddig több mint 140 ezren írtak alá egy petíciót, amely a bejelentés visszavonását követeli. A sorkatonaság elleni petíciót a Change.org petíciós oldalon hozta létre egy Soft Power álnevű felhasználó.

A Change.org szerint 2022. szeptember 21-én Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást egész Oroszország területén. Csak azokat az állampolgárokat fogják behívni katonai szolgálatra, akik tartalékosok, és mindenekelőtt azokat, akik a fegyveres erők soraiban szolgáltak már, bizonyos katonai tapasztalatokkal rendelkeznek. Erre reagálva kezdték az aláírásgyűjtést a következő felhívással:

„Mi, Oroszország polgárai, nők és férfiak, ellenezzük az általános és részleges mozgósítást. Vlagyimir Putyin elnöknek nincs, és nem is lehet jogi alapja és megalapozott indoka ennek bejelentésére.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben nem vagyunk hajlandóak arra, hogy a férfiakat – testvéreinket, fiainkat, férjeinket, apáinkat és nagyapáinkat – bármilyen erkölcsi, etikai vagy fizikai veszélynek tegyük ki."