2024. április 24., szerda

A kamatemelés hete

A banki törlesztőrészletek növekedésével kell számolni

Az Amerikai Központi Jegybank illetékesei várhatóan tegnap kezdődött és ma folytatódó ülésükön döntenek a további kamatemelésről. Az Egyesült Államokban az augusztusi infláció a vártnál nagyobb volt, ami csak megerősítette a piacoknak azt az előrejelzését, hogy a Fed még egy nagy arányú kamatemelést hajt végre. Elemzők szerint legkevesebb 75 bázisponttal növeli az irányadó kamatot. Ugyanakkor a Goldman Sachs amerikai befektetési bank Európával megbízott vezető közgazdásza a legutóbbi euróövezeti inflációs adatok megjelenése után felfelé módosította az Európai Központi Bank kamatlábaira vonatkozó prognózisát, és szeptemberre 75, októberre pedig további 50 bázispontos emelést tart valószínűnek. Az Egyesült Királyság központi bankja, a Bank of England csütörtökön ülésezik, és várható, hogy a szigetországi monetáris politika kreálói még 50 bázisponttal felfelé srófolják a kamatlábakat, ami 2,25 százalékos jegybanki alapkamatot jelentene. Ugyancsak holnapra várható a Svájci Nemzeti Bank vezetőinek ülése, melyen a közgazdászok szerint 75 bázisponttal növelik a kamatlábat. A várakozáson felüli infláció miatt hasonló döntés várható Norvégia központi bankjától is.

Az európai irányadó bankközi kamatláb, az Euribor növekedésére való tekintettel a kamatlábak újabb emelése Szerbiában is várható, és már csak az a kérdés, mennyivel növekednek a kamatok az év végéig. A legutóbbi növelés méginkább leterhelte azokat, akik lakáskölcsönt törlesztenek, de mindenki mást is, aki euróban vett fel változó kamatozású kölcsönt, ennek oka pedig az Euribor erősödése a nemzetközi piacon. Ljubodrag Savić, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának tanára a minap a Blic újságírójának elmagyarázta, hogy három hónappal ezelőttig az Euribornak még negatív értéke volt, ezért a polgárok számára a hitelek olcsóbbak voltak, mára azonban megváltozott a helyzet, és az európai irányadó kamatláb növekedése miatt az euróhoz kötött, változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei már a jövő hónaptól növekedhetnek. Lehetetlen megjósolni, hogy az Euribor az év végéig mennyivel fog növekedni, de a legutóbbi adatok szerint augusztus 1-je és szeptember 1-je között a duplájára emelkedett. Minden bank maga dönti el, hogy 3 vagy 6 havonként végzi-e el a rekalkulációt vagy nivellálást, kiegyenlítést.

„A hathavi Euribor augusztus 1-jén 0,65, szeptember 1-jén pedig 1,24 volt, tehát a duplájára nőtt, de azt még mindig nem állíthatjuk, hogy a törlesztőrészletek is havonta ilyen arányban fognak növekedni. Annyi bizonyos, hogy rugalmassága folytán a piac gyorasan reagál minden változásra" – nyilatkozt Dušan Uzelac, a Kamatica üzleti portal igazgatója. Más szakértők is óvatosak az előrejelzéseket illetően, azt mondják, a törlesztőrészletek biztosan emelkednek, de hogy mennyivel, azt nehéz megjósolni.