2024. március 28., csütörtök

Lesz időben fűtés, de drágábban

A jelek szerint a szokásos időpontban, október 15-én kezdődik a távfűtés, az ehhez szükséges energiahordozókat beszerezték, az erőművekben lassan befejeződnek a nagyjavítások. A Tanjugnak erről nyilatkozó Dejan Stojanović, a Szerbiai Távfűtő Művek Üzleti Egyesület igazgatója közölte: várható, hogy sok településen növelik a távhőszolgáltatás díját, a 60 fűtőmű közül 47 nyújotta be kérelmét, közülük eddig 13 vagy 14 kapta meg a jóváhagyást. Az energiahordozókkal való ellátottság kapcsán Stojanović elmondta, hogy a minap a kormány székházában erről tárgyaltak a távfűtő művek, valamint a községek és városok képviselői, és megállapították, hogy egyelőre sehol sincsenek nagyobb problémák. Minden a gázleszállítástól függ, a lakások fűtéséhez szükséges hőenergia 80 százalékát ugyanis földgázból nyerik, 13 százalékát szénből, 5 százalékát fűtőolajból, 1,5 százalékát pedig biomasszából.

Stojanović nem ért egyet a belgrádi villanytelep indítványával, hogy a kedvezőtlen energiahelyzet miatt halasszák későbbre a fűtési idény kezdetét. Mint mondja, a távfűtés kezdetének és befejezésének időpontját önkormányzati határozatokban állapították meg, és változtatni ezen csak bizonyos rendkívüli helyzetekben lehet. „Ha később indulna a fűtés, az emberek kénytelenek lennének bekapcsolni a hőtároló kályhákat, a kvarc hősugárzókat, a klímaberendezéseket, ami észszerűtlen áramfogyasztást jelentene, ezért azt gondolom, hogy a fűtési idénynek előírásszerűen, október 15-étől április 15-éig kell tartania. Ezt különben is a kinti hőmérséklet sokévi alakulása alapján határozták meg" – fejtette ki véleményét Stojanović, hozzátéve, hogy a gyakorlat szerint előbb is, október 1-je után már bármikor bemelegedhetnek a radiátorok, ha az átlaghőmérséklet néhány napig 12 fok alatt marad.

A fűtési díjat illetően azt mondta, a távfűtő műveknek minden évben szeptember 1-jén kell benyújtaniuk árkiigazítási kérelmüket, ha azt indokoltnak találják a megváltozott körülmények vagy az energiahordozók drágulása miatt. „Az idén éppen az a helyzet, hogy a földgáz 12 százalékkal drágult, a fűtőolaj ára pedig egy év alatt 65 százalékkal emelkedett, így azok a fűtőművek, amelyek mazutot használnak, indokoltan növelhetik szolgáltatásuk díját 30-35 százalékkal. Ha erre mégsem kapnak engedélyt, akkor a távfűtést végző vállalatot a helyi önkormányzatnak kötelessége kisegíteni a különbözettel, hogy ne termeljen veszteséget."