2024. április 18., csütörtök

Ajvár főtt Velebiten

A legfinomabbat készítők részt vesznek Belgrádban az országos döntőn

Magyarkanizsa község évek óta bekapcsolódik az országos méretű Ajvár-bajvívó versenybe, melynek végleges helye most már Velebit. Az első kettőt Magyarkanizsán, majd Martonoson szervezték meg, aztán átkerült Velebitre, és annyira bevált a hely, hogy azóta a kis falu kiemelt rendezvényévé nőtte ki magát.

Az időjárás egyáltalán nem kedvezett az eseménynek, de a szervezők mindent megtettek azért, hogy a hangulatot ne rontsa el a komor, esős idő. Fedett sátrak és fedett főzőhelyek alatt darabolták délelőtt az ajvárpaprikát, amit aztán a tüzelős sparhelteken sütöttek, majd hámoztak. A folyamat menete nem mindenkinél ugyanaz, az oromhegyesi csapat munkairányítója, Zabos Aranka például elmondta, hogy ő egyáltalán nem is süti meg a paprikát, hanem az összedarabolást, a fűszerezést követően több órán át főzi. Mások, például a középiskolások csapata a sült paprikát megszabadította a héjától, és úgy folytatta tovább az elkészítést. Ahány ház, annyi szokás, valóban. Mindenkinek megvan a kis titkos hozzávalója, de a csapatok tagjaival beszélgetve megállapítható, hogy a legegyszerűbb, hagyományos összetevők mellé nem nagyon kell más. Ami bevált, azt tartsuk meg, és ne variáljuk túlontúl, mert elveszíti az eredeti jellegét. A kilenc csapat mindegyike beleadott apait-anyait, és közben jól is érezték magukat, ami a kísérőprogramok által még inkább kifejezésre juthatott. A műsorvezetők élénkítették a hangulatot, az ügyességi játékok és a zenei program pedig még inkább felpezsdítette az életet. A helyi közösség tanácsának elnöke, Milutin Graovac szerint a falu életében nagy eseménynek számít az ajvárfőző verseny, mert a mindössze 200 lakosú Velebiten ilyenkor egy helyre sereglenek az emberek, a vendégek színesítik az életüket. Magyarkanizsa önkormányzatának külön köszönetet mondott a rendezvény támogatásáért.

Az ajvárminták közül háromtagú zsűri (egy élelmiszeripari technológus, egy szakács és egy közéleti személyiség) választotta ki a három legfinomabbat. A harmadik helyezett a rendezvény támogatóinak értékes ajándékát kapta, míg a legízletesebb ajvárt készítő első két csapat az ajándék mellett a verseny döntőjébe is bekerült.

Első lett az Opasne Domaćice csapat, a Kapitány-rét csapata a második, míg a harmadik a Velebitske ajvaruše. A Velebiten legjobban szereplő első két csapat részt vehet az október 8-án Belgrádban tartandó országos döntőn.