2024. április 26., péntek

Megtapasztalni Isten közelségét

Tanévkezdő istentiszteletet tartottak Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi református közösségben nagy hagyománya van a tanévkezdő és -záró istentiszteletnek. Ez egy ünnepi alkalom, amelyen részt vesznek a helyi iskola diákjai és tanárai. A vasárnap megtartott tanévkezdő istentiszteleten mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is jelen volt.

A tanévkezdő istentiszteletet immáron 8. alkalommal szervezték meg – mondta el lapunknak Orosz Attila bácsfeketehegyi lelkész, bácskai esperes.

– Egészen pontosan 2014 szeptemberében szerveztük meg először ezt az alkalmat, pontosan egy évre rá, hogy idejöttem ebbe a gyülekezetbe. Úgy éreztem, hogy valamilyen új gyülekezeti alkalmat is be kellene vezetni, ami nem nevezhető hagyományosnak. Ennek az egyik motivációja az volt, hogy magam is tanítok az iskolában, idestova több mint 20 éve hitoktató vagyok. Már akkor is tanítottam itt, amikor még nem ebben a közösségben voltam lelkész. Ennek köszönhetően viszonylag jó kapcsolat alakult ki a helyi egyházközösség és az általános iskola között. Amikor a kezdeményezéssel megkerestem Bojtos Béla akkori iskolaigazgatót, akkor meglepetésemre nagyon pozitívan fogadta ezt, és biztatott.

A gyerekek többsége a hitoktatást választja az iskolában is (Fotó: Lakatos János)

A gyerekek többsége a hitoktatást választja az iskolában is (Fotó: Lakatos János)

Közösen fogtunk neki a szervezésnek, és csodát tapasztaltunk meg, mert ez az alkalom megmaradt, van rá igény – fogalmazott Orosz, majd arról is szólt, hogy a tanévkezdő istentisztelet nem kötelező a gyerekeknek, mégis érzik, hogy itt kell lenniük év elején és év végén, tanáraikkal együtt.

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy azt szeretném beleplántálni a gyerekek lelkivilágába és szívébe, hogy mennyire fontos az Isten gondviselő kegyelme és áldása az életünkben. Lehet Isten nélkül is élni, ezt tapasztaljuk, de nélküle üres és sivár az életünk. A 127. zsoltár szavai jutnak eszembe: „ha az úr nem építi a házat, akkor hiába dolgoznak azon annak építői". Ebben a gondolatban pontosan benne van, hogy miért fontos az Istennel való kapcsolat. Szeretnénk, hogy a gyerekek megszokják, hogy a rendszeres templomlátogatás hitvilágunk egyik alappillére. Valamikor magától értetődő dolog volt, ma sajnos nem az – fogalmazott a lelkész.

A bácsfeketehegyi iskolában a gyerekek a református hittant választották, csak elenyésző százalékban van jelen a polgárjog – tudtuk meg Orosztól. Ennek van egy hagyománya, és a lelkész örülne, ha a templomlátogatás is hasonlóan alakulna.

– Szeretnénk az istentisztelet közelségét is megéreztetni velük, hogy amit elméletben tanulunk, az a gyakorlatban is látszódjék az életükben, megtapasztalják, miről szól ez. Mi próbáljuk a magot vetni, hogy milyen gyümölcsöt terem, az már nem a mi dolgunk – mondta Orosz Attila.