2024. április 19., péntek

Új tetőt kap az iskola

Jó ütemben haladnak a Petőfi Brigád Általános Iskolában folyó munkálatok

Munkalátogatáson járt hétfőn Kúlán Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár. A délelőtt folyamán a polgármesteri hivatalban találkozott Valka Károly alpolgármesterrel, Hugyik Karolina tartományi képviselővel, Kozma Líviával, a községi tanács kulturális tanácsosával és dr. Bajai Bálint Csillával, a képviselő-testület tagjával. A megbeszélésen szó esett a helyi önkormányzat és a tartományi kormány közös befektetéseinek folytatásáról, amely a község területén található oktató-nevelő intézmények felújítására, korszerűsítésére és felszerelésére irányul.

− Amikor utoljára itt jártam, voltunk a Petőfi Brigád Általános Iskolában, és láttuk, a tetőszerkezet mennyire megviselt és hogy az épület egy része beázik, ezért megbeszéltük az illetékesekkel, hogy a következő pályázaton az iskola erre pályázik a titkárságnál. Mivel sikeresen pályáztak, megkezdődhetett a tetőszerkezet cseréje. A tartományi oktatási titkárság 4,5 millió dinárral támogatta a beruházást, a hiányzó eszközöket pedig a község biztosította. Ez is jó példa arra, hogy a különböző hatalmi szintek közötti együttműködés valójában mennyire eredményes lehet – fogalmazott Szakállas Zsolt.

(Fotó: Paraczky László)

(Fotó: Paraczky László)

Hozzátette, a tartományi oktatási titkárság az elmúlt időszakban támogatta az említett iskola nyílászáróinak cseréjét és az egyéb munkálatokat.

− Fontos kiemelni, hogy a költségvetés módosítását követően egy újabb pályázatot hirdettünk, amely által a különböző munkálatokhoz szükséges tervdokumentáció elkészítését támogatjuk. A keretösszeg 20 millió dinár, és felhívnám az iskolák figyelmét, hogy pályázzanak – mondta a tartományi titkár.

A megbeszéléseket követően Valka Károly, Kúla alpolgármestere kiemelte, jó kapcsolatokat ápolnak a tartományi oktatási és kisebbségi titkársággal, ennek köszönhetően a község területén található oktató-nevelő intézményekbe több alkalommal történtek beruházások.

− A Petőfi Brigád Általános Iskola régi épületén lévő tetőszerkezet felújításáról volt szó, ami mintegy 8 millió dinárba kerül, ennek egy részét tartományi, másik részét pedig önkormányzati eszközökből sikerült biztosítani. A tetőszerkezet elkészült, hátravan még a bádoglemezek felrakása. A mai látogatás folyamán szó volt arról is, hogy milyen további beruházásokat szükséges megvalósítani a többnyelvű iskolában, ugyanis 50 kilométeres körzetben ez az egyedüli olyan intézmény, amelyben a diákok magyar nyelven tanulhatnak – mondta Valka Károly.