2024. március 28., csütörtök
XLI. FÉRFI EB

Spanyolország visszaült a trónra

Roppant színvonalas, minőségi kosárlabdát hozó fináléval ért véget a férfi Európa-bajnokság, a kontinens trónjára pedig 2009, 2011 és 2015 után negyedik alkalommal ülhetett fel Spanyolország, amely az aranymeccsen 88:76 arányban múlta felül az előzetesen valamivel esélyesebbnek tartott Franciaországot. A találkozó egy nagy spanyol rohammal kezdődött, hiszen nagyon hamar két számjegyű különbség (18:7) szerepelt a kijelzőn, ami az egész döntőt megalapozta, hiszen a franciák vesszőfutása egészen a második negyed derekáig tartott, amikor már-már úgy tűnt (47:26), egy félidő alatt lezárulhatnak az érdemi kérdések. Ebben az időszakban a legfontosabb spanyol fegyver Juancho Hernangómez volt, a később finálé-MVP-nek megválasztott erőcsatár ugyanis ihletett formában dobva sorra rámolta be a hármasokat (a meccs végére 7/9-es triplamutatóval összesen 27 pontnál állt meg).

Az NBA-sztárokkal teletűzdelt franciák azért nem adták könnyen a bőrüket, Evan Fournier (23) vezetésével már a nagyszünetre visszajöttek a mérkőzésbe (47:37), majd a folytatásban is végig lőtávolon belül maradtak. Sergio Scariolo legénysége azonban minden felzárkózási kísérletet visszavert, az egész meccsen jól muzsikáló védelem a végjátékig nem engedte veszélyes közelségbe a franciákat, és amikor nagyon kellett, általában behullott egy-egy tripla vagy kétpontos, esetleg jöttek a büntetők… Így érkeztek el az utolsó percek is, amikor már kevés izgulnivalójuk volt a spanyoloknak, akik közül elsőként a rekorderré vált, négyszeres Európa-bajnok Rudy Fernandez emelhette magasba a trófeát.

A torna első számú házigazdája, Németország sem maradt öröm és érem nélkül, hiszen a fájó, spanyolok elleni elődöntős vereség után a bronzot azért megkaparintották Dennis Schröderék, igaz, a lengyeleknek az utolsó negyedben volt még erejük egy nagy visszakapaszkodásra (59:59), így némileg kozmetikázták a csúfos, 40 pontos elődöntős vereségüket, de Németország fegyelmezettebb végjátékkal dobogóra állhatott (82:69).

Eredmények, bronzmérkőzés: Németország–Lengyelország 82:69. Döntő: Spanyolország–Franciaország 88:76.