2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Webáruház

Napjainkban számos online üzlet, webshop, sőt webáruház működik a virtuális térben. Ilyen üzletet többnyire egy webdizájn szoftver segítségével hozhat létre az ember, vagy pedig erre szakosodott céget fogad fel a feladatra. Olyan szolgáltató igénybe vételére is lehetőség van, amely már meglévő webáruháznak az alrendszerét adja bérbe webshopként. A webáruház megfelelő részét elképzeléseink szerint testre szabhatjuk.

A létező online üzleteknek csak egy része sikeres, az offline kereskedőkhöz hasonlóan a virtuális kereskedőknek sem mindegyike eredményes. A működés sikerességét néhány tényező biztosíthatja, mégpedig a weboldal (honlap) egyszerűsége, a jó keresőmotor, a gyors kapcsolatfelvétel lehetősége, a megbízható értékesítési statisztika. A legjobb webshopok és webáruházak megjelenítése egyszerű, a bal oldalukon található az áttekinthető menürendszer. Ebben a termékek kategóriákba vannak besorolva, különböző linkeken keresztül érhetjük el őket. A sikeres webshopok és webáruházak jól vannak optimalizálva, azaz jól láthatóak a keresőmotorok számára. A keresők indexelik az áruház tartalmát, illetve potenciális felhasználókat küldenek az oldalra. A vásárlók elvárják, hogy valós személyek üzemeltessék a virtuális áruházat, ennek a könnyű és gyors kapcsolatfelvételi lehetőség a legjobb bizonyítéka. A webshopok és a webáruházak statisztikai elemző szoftvert használnak, ennek segítségével nyomon lehet követni az értékesítési és a vásárlói adatokat.

A webáruházak általában termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítenek. Az is lehetséges, hogy egy webáruház információs weboldalnak a szerepét töltse be egy hagyományos kiskereskedelmi üzlet termékeiről vagy szolgáltatásairól, de a webáruházban leginkább valós, tényleges termékeknek vagy szolgáltatásoknak online értékesítése folyik. A legtöbb webáruháznak az a célja, hogy látogatói megvegyék az általuk forgalmazott termékeket. Ezekben az áruházakban rendszerint található virtuális bevásárlókosár, a vásárlók ebbe gyűjthetik össze a vásárlásra kiválasztott árut. Ezt követően a virtuális pénztárnál megadhatják megfelelő adataikat, ennek segítségével létrejön a fizetési tranzakció. A legtöbb webáruház a teljes piacnak egy bizonyos speciális részesedését célozza meg, azonban kivételek is vannak, mint például az Amazon.com. Ennek a sikerét az adja, hogy majdnem minden megtalálható rajta. A webáruház fontos előnyének számít, hogy a nap bármely órájában nyitva tart, és akkor is könnyen felkereshető, ha a világnak valamelyik távoli részén üzemeltetik.