2024. április 17., szerda

Washington soha nem fogja elfogadni az Oroszország által megszállt területeken tartandó álreferendumot

Az Egyesült Államok határozottan elutasítja Moszkva törekvését, és soha nem fogja elfogadni az Oroszország által katonailag megszállt ukrán területeken tartott, színlelt népszavazást – jelentette ki Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden Washingtonban.

Újságírók előtt Sullivan leszögezte: Washington nem hajlandó elfogadni, hogy Oroszország magáénak követel ukrán területeket. A szóban forgó térségeket – mint a szakadár Luhanszki és a Donyecki népköztársaságok – „csak és kizárólag Ukrajnához tartozó területként ismerjük el" – mondta.

A tanácsadó által álreferendumként emlegetett népszavazás – mint fogalmazott – „sérti a szuverenitás és a területi integritás alapelveit, amelyeken az egész nemzetközi rendszer nyugszik". Hozzátette, tisztában vannak vele, hogy amennyiben megtartják a népszavazást, az eredményt is manipulálni fogják.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi Twitter-bejegyzésében ugyancsak elutasította Moszkva szándékait a megszállt térségekre vonatkozóan. Mint írta, „az álreferendumoknak semmifajta legitimitásuk nincsen", és csak Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborújának elmérgesedését segítik.

„A nemzetközi közösségnek kötelessége elítélni a nemzetközi jog ezen példátlan megsértését, és kiállni Ukrajna védelme mellett" – szólított fel a NATO-főtitkár.

Olaf Scholz német kancellár, aki az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, New Yorkban kijelentette: „világos, hogy az ilyen álreferendumokat nem lehet elfogadni".

Sullivanhez hasonlóan Scholz is Ukrajna szuverenitásának és integritásának védelmét, valamint a nemzetközi jog megsértését hangoztatta.

„Ha a Donyec-medencei népszavazás ötlete nem lenne oly tragikus, viccesnek találnám" – nyilatkozott újságíróknak Emmauel Macron francia elnök. A szintén az ENSZ-közgyűlésen részt vevő államfő szerint a referendum bejelentése „paródia", és – mint mondta – a nemzetközi közösség értelemszerűen nem fogja elfogadni a döntést, amely „a cinizmus ismertetőjegyének" tudható be.