2024. április 24., szerda
SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL

Oktatási-nevelési támogatás

E hó 20-áig jelentkezhetnek a szülők, diákok, egyetemisták

A magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett Szülőföldön magyarul program keretében – az előző évekhez hasonlóan – nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra, illetve hallgatói támogatásra pályázhatnak azok a külhoni gyerekek és fiatalok, akik tanulmányaikat szülőföldjükön magyar nyelven végzik.

A támogatásra a tanulmányaikat valamely szerbiai közoktatási intézményben magyar nyelvű nevelésben/oktatásban részesülő óvodások és bölcsődések, valamint általános és középiskolások jogosultak.

A juttatás tanévenként egy alkalommal igényelhető, fejenkénti keretösszege 22 400 forintnak megfelelő euró.

Ez az összeg jár 2021-től a felsőoktatásban tanulók számára is hallgatói támogatásként.

A program teljes keretösszege 4,5 milliárd forint.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közleményében kitértek arra is, hogy a programnak köszönhetően a tavalyi tanévben több mint 220 ezer külhoni magyar gyerek és fiatal részesült támogatásban a bölcsődétől az egyetemig.

A Szülőföldön magyarul programot a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. külhoni szakmai partnerein keresztül bonyolítja le: a Vajdaság esetében a Concordia Minoritatis Hungaricae – CMH a lebonyolító partner.

A program aktuális felhívására október 20-áig lehet támogatási kérelmeket benyújtani. A felhívás elérhető a bgazrt.hu és a www.cmh.org.rs oldalo