2024. április 25., csütörtök

Már nem Jeff Bezos a világ második leggazdagabb embere

Helyébe Gautam Adani indiai mágnás lépett

Gautam Adani indiai mágnás vagyona nőtt a legnagyobb mértékben 2022-ben, miközben az amerikai technológiai részvények, például az Amazon, süllyednek. Adani Jeff Bezost is megelőzte, és ezzel a világ második leggazdagabb embere lett – tudatta a Bloomberg.

Adani 146,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amelyet csak Elon Musk 260 milliárd dollár értékű vagyona előz meg.

Zászlóshajója, az Adani Enterprises Ltd. részvényei a héten rekordot döntöttek, és néhány vállalatcsoportjához tartozó vállalat részvényei 2020 óta több mint 1000 százalékkal emelkedtek.

Bezos nettó vagyona 145,8 milliárd dollárra csökkent New Yorkban 10 óra 38 perckor. A vagyoni rangsorban bekövetkezett változás ideiglenes lehet, és nagyban függ az Amazon.com Inc. részvényeitől, amelyek az idén több mint 26 százalékot estek.

Az indiai mágnás, aki megfogadta, hogy 7,7 milliárd dollárt fordít társadalmi célokra, azért is tudott feljebb lépni a vagyoni ranglistán, mert a csúcson lévő tech vállalkozók közül sokan megnövelték jótékonysági adományaikat. Bezos 10 milliárd dollárt vállalt az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, és pénzt adományozott a Smithsonian Nemzeti Légi- és Űrmúzeumnak. Az Amazon alapítójának – aki évekig a világ leggazdagabb embere volt – nettó vagyona is erősen lecsökkent, miután 2019-ben elvált volt feleségétől, MacKenzie Scott-tól, aki az e-kereskedelmi cég 4 százalékában részesült.