2024. április 19., péntek

Sport, tánc, méz

Gyermekkavalkáddal, mézvásárral, koncerttel, sportprogramokkal zárult Topolyán a községnapi rendezvénysorozat

Gyermekkavalkád címmel 22 csoportban csaknem 600 ovis és iskolás, illetve ifjú fellépésével vonták be a gyerekeket a szervezők az idei községnapi rendezvénysorozatba. Csípe Tímea, a házigazda Topolya Község Művelődési Háza igazgatónője elárulta, hogy a programot a korábbi években szervezett Mézkarnevál színpadi részéből kiindulva álmodták újra. Habár az időjárás beleszólt az elképzeléseikbe, de a fellépő gyermekek jókedve és a szülők csillogó szeme azt sugallta a szervezőknek, hogy mindenki számára kellemes élményt jelentett az első topolyai Gyermekkavalkád.

A topolyai, a gunarasi és a zentagunarasi gyerekek közös moderntánc-produkciója (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A topolyai, a gunarasi és a zentagunarasi gyerekek közös moderntánc-produkciója (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri Mézvirág néptánccsoport fellépése (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A pacséri Mézvirág néptánccsoport fellépése (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– Hálásak vagyunk a Csáki Lajos Általános Iskola vezetőségének, akik gyorsan reagáltak az időjárási körülmények miatt reggelre módosult feltételeinkre. Mert habár az utolsó pillanatig reménykedtünk, de a felhőket látva áthelyeztük a tanintézmény sportcsarnokába a Gyermekkavalkádot. Egyébként már a rendezvény szervezésének kezdetén is látszott, hogy népes, illetve népszerű lesz a Gyermekkavalkád, mert az oktatási intézményekhez még a múlt tanév végén intézett felhívás pozitív visszhangra talált, és sorra jelezték részvételi szándékukat. Csak a Bambi Iskoláskor Előtti Intézményből 9 csoport lépett közönség elé. Külön köszönettel tartozunk azoknak, akik úgy szerettek volna hozzánk csatlakozni, hogy színpadi produkciót ugyan nem mutatnak be, de edukatív programokat szerveznek a résztvevőknek, így a Petőfi Sándor Cserkészcsapat és a bácsfeketehegyi Gyermekmisszió kézműves-foglalkozással várta volna a fellépésen már átesett gyermekeket, illetve valamennyi látogatót az eredeti helyszínen esőmentes nap esetén – nyilatkozta a művelődési ház igazgatónője, aki hozzátette, hogy jövőre szeretnék folytatni ezt az idén is rengeteg szép élményt, pozitív energiát nyújtó programot.

A bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport fellépése (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A bácskossuthfalvi Kalamajka néptánccsoport fellépése (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A Gyermekkavalkáddal egy időben a Kissportok csarnokában az asztaliteniszezők Topolya-kupáját bonyolították le. Este szinte az utolsó pillanatig nem volt biztos, de végül sikerült megtartani az újvidéki Big Band és a Szerb Nemzeti Színház közös koncertjét a Rendezvények terén, ahol komolyzenei köntösbe öltöztetett könnyűzenei slágerek csendültek fel, a 70-es, 80-as évek hangulatát megidézve. Egy nappal előtte Topolya sokszínű hagyománya címmel a község falvaiban tevékenykedő egyesületek, illetve Bácsfeketehegyről érkezett művelődési szervezet mutatkozott be a színházban. A magyar kultúrát éltető szervezetek táncos-énekes produkciói mellett šumadijai, szlovák és ruszin nemzetiségi dalok is felcsendültek. Vasárnap a topolyai polgárokért celebrált misét Szakály József plébános a Sarlós Boldogasszony-templomban.