2024. március 29., péntek
MOTOGP

Márquez beleszólt

A rohamozó Francesco Bagnaia öt futam alatt 91-ről 10 pontra csökkentette hátrányát a MotoGP tabelláján az éllovas Fabio Quartararóval szemben, noha a hétvégi Aragóniai Nagydíjon a francia balszerencsés kiesésére is szükség volt az olló további záródásához. Mindebben pedig a legutóbbi karműtétjét követően, hat futam után visszatérő Marc Márquez játszott közre: a nyolcszoros világbajnok a 13. rajthelyről nagyot előreugorva Quartararo elé került, ám a harmadik kanyarban egy megingást követően a címvédő hátulról eltalálta őt, és egy nagy repülést zúzódásokkal átvészelve esett ki a versenyből. Pár kanyarral később a sérült motorral bicegő Márquezbe Takaaki Nakagami is belerohant, és a japánnak szerencséje volt, hogy az aszfalton csúszva el tudták kerülni őt az érkezők. Az első körös drámák után lenyugodott a verseny, az élen a zsinórban ötödik győzelmére vágyó Bagnaia ezúttal is jövő évi csapattársát, Enea Bastianinit próbálta kordában tartani, ám a Gresini olasza egy körrel a vége előtt váratlan helyen előzni tudott, és szoros befutóban 42 ezreddel előbb érte el a célvonalat, idei negyedik sikerét aratva.

Az Aragóniai Nagydíj végeredménye: 1. Enea Bastianini (olasz, Gresini Ducati) 41:35,462, 2. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +0,042 másodperc hátrány, 3. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) +6,1, 4. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +6,3, 5. Jack Miller (ausztrál, Ducati) +6,9 stb. A Moto3 győztese: Izan Guevara. A Moto2 győztese: Pedro Acosta.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 211 pont, 2. Bagnaia 201, 3. A. Espargaró 194, 4. Bastianini 163, 5. Miller 134 stb.