2024. április 20., szombat

Bábok és emberek

Vasárnap kezdődött a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán – Tegnap az egri Moll tündér álma című produkció szerepelt a versenyprogramban

Vasárnap este ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán. Az időjárás sajnos hűvösre, esősre, ősziesre fordult, ami nem tesz jót egy olyan rendezvénysorozatnak, amelynek tervezetten kinti eseményei is vannak, de attól még a benti műsorok elfeledtethetik a csúnya időjárást.

A fesztivált Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg a Gyermekszínházban. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy ez már a huszonkilencedik fesztivál, a fontossága pedig túlmutat a városunkon, az országunkon és régiónkon is, hiszen évről évre távoli országokból is jelentkeznek résztvevők és ez idén sincs másként. Stevan Bakić azt is kiemelte, hogy egy olyan ritkaságszámba menő fesztiválról van szó, amelyet a Covid idején is megtartottak. A megnyitó során a polgármester átadta a Kis herceg-díjakat is, az idei díjazottak Marijana Petrović belgrádi színésznő és rendező, valamint Victor Schreiman orosz és izraeli sokoldalú alkotó, színházi szakember. A ceremónián bemutatkozott a fiatalokból álló zsűri is, ez újdonságnak számít a fesztiválon, tavaly vezették be, egyébként akkor a fiatalok a győri Vaskakas Bábszínház Óz című produkcióját tartották a legjobban, amely emellett más díjakat is kapott.

A vasárnapi megnyitót követően azonnal el is kezdődött a versenyprogram. Az első előadás, a horvát Velika tvornica riječi, Agnès de Lestrade francia írónő, angolul Phileas's Fortune: A Story About Self-Expression című képes mesekönyve alapján készült. Története a barátságról szól, egy szerelmi háromszögön keresztül, de a titoktartás fontosságát és a szavak erejét is taglalja. A gyerekek számára is ismert témák mellett az előadás mélyebbeket is érint, ilyen a szabad gondolkodás, a kommunikáció, a társadalmi osztályok közti különbségek és a fogyasztói társadalom. A produkció ugyanis egy olyan képzeletbeli világba kalauzol el, ahol a szavak nagyon értékesek és nem is mindenki engedheti meg magának. Az egyszerre bábos és élőszereplős előadásban, élő zenét és éneket hallhattunk, az egész némiképp az opera felé húzott. Emellett tarkaság, a színek sokfélesége jellemezte. A Jadran színpadon, egy kicsi színpad jelent meg és ott történt meg a csoda.

A versenyprogram második előadását tegnap délelőtt tekinthették meg a nézők. Szintén a Jadran színpadon mutatták be az olasz Hamupipőke című produkciót, amely a jól ismert mese nyomán készült, különleges látványvilággal. A produkció szintén bábos és élőszereplős volt egyidejűleg. A horváttal ellentétben viszont, egy egészen sötét világba kalauzolta el a közönséget, ami a látványban is megmutatkozott, főleg finom fényekkel és árnyékokkal játszott.

Szintén tegnap a versenyprogramban láthatta a közönség az egri Harlekin Bábszínház, Moll tündér álma című zenés bábjátékát, amelyet Szűcs Réka írt és rendezett. A kedves kis történet egy régi padlásra invitált bennünket. Ott rejtőzködött Moll, a piciny tündér, aki úgy nézett ki, mint egy molylepke, épp csak repülni nem tudott. A tündérkének számos akadállyal kellett leszámolnia, de szerencsére nem volt egyedül, egy kis kukacban lelt társra. Az előadás után a gyerekek közelebbről és megnézhették a bábokat.