2024. április 19., péntek

Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke bemutatta árnyékkormánya tagjait hétfőn Budapesten.

A politikus sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a „12 éve tartó felelőtlen kormányzás, a tudás, a szakértelem teljes hiánya, az emberek semmibevétele" oda vezetett, hogy az egyetlen kiút a válságból az, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek és kormányának „buknia kell".
Azt mondta, a kormányzás politikai tevékenység, és ő azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők alkotják, mert a választóktól függő kormánytag a miniszterelnöki túlhatalom egyik legerősebb korlátja. 
Az árnyék-kancelláriaminiszter és az árnyék-miniszterelnök helyettese Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke.
Az árnyék-pénzügyminiszter Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke lesz, aki az árnyékkormány egyetlen olyan tagja, aki nem választott képviselő. 
Az árnyék-külügyminiszter Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, akormányprogramért felelős árnyékminiszteri posztot Arató Gergely parlamenti képviselő tölti majd, belügyminiszter pedig Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere. Dobrev Klára az árnyékkabinet bér- és munkaügyi tagjaként mutatta be Kordás Lászlót, míg szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként Gy. Németh Erzsébet képviselőt...

A fotón balról jobbra, felső sor: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselő, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselő, mezőgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselő, az árnyékkormány szóvivője. Alsó sor: Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselő, a kormányprogramért felelős árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem tagja az árnyékkormánynak Gyurcsány Ferenc, Kálmán Olga emlékeztetett: a DK elnöke az elmúlt években számtalanszor elmondta, hogy semmiféle kormányzati szerepre nem készül, neki a párt és a frakció vezetése a feladata.