2024. április 19., péntek

Egész napos ceremónia II. Erzsébet királynő temetése – VIDEÓ

Ma este helyezik örök nyugalomra a 70 évig uralkodó II. Erzsébet királynőt Windsorban. Előtte azonban az egész nap a szertartások és a búcsú jegyében telik. A londoni hatóságok szerint legalább 400 ezer ember kereste fel a királynő ravatalát négy nap alatt. A több kilométeres sorban 10-14 órát is várakoztak az emberek.

Reggel 8 órakor nyitották meg a westminsteri apátság kapuit a vendégek előtt, akik a 11 órakor (magyar idő szerint 12 órakor) kezdődő temetési szertartásra érkeznek. A világ minden tájáról érkeznek államfők, hogy a királyi család tagjaival együtt emlékezzenek a királynő életére és munkásságára. Magas rangú brit politikusok és korábbi miniszterelnökök is ott lesznek.

Szerbiát Ana Brnabić kormányfő, Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli.

A nap ünnepélyes része a temetés előtt 15 perccel, egészen pontosan 16 perccel, 10 óra 44-kor kezdődött, amikor a királynő koporsóját a Westminster Hallból a westminsteri apátságba vitték a gyászszertartásra.

A királyi család magas rangú tagjai, köztük az új király és fiai, Vilmos herceg és Harry herceg követték a fegyveres kocsit a menetben.

A menetet a skót és az ír ezredek dudásai és dobosa és a Királyi Légierő tagjai vezették. Az útvonalat a Királyi Haditengerészet és a Királyi Tengerészgyalogság és annak zenekara is kísérte.

A westminsteri apátságban, az állami temetési szertartáson várhatóan 2 ezer vendég vesz majd részt. A gyászszertartásnak otthont adó apátság az a történelmi templom, ahol Nagy-Britannia királyait és királynőit megkoronázták, köztük II. Erzsébetet is 1953-ban. A királynő 1947-ben itt ment feleségül Fülöp herceghez is.

A szertartást David Hoyle, Westminster dékánja vezeti, a prédikációt Justin Welby canterburyi érsek tartja, Liz Truss miniszterelnök pedig egy bibliai igét olvas fel.

A temetés vége felé, körülbelül 11:55-kor az úgynevezett „Utolsó üzenet" – egy rövid kürtjel – hangzik el, amelyet kétperces nemzeti gyászcsend követ. A nemzeti himnusz és a királynő dudása által játszott siratóének zárja majd a szertartást dél körül.

A gyászszertartást követően a királynő koporsóját gyalogos menetben viszik az apátságtól a Wellington Arch-hoz, a londoni Hyde Park Cornerhez.

Az útvonalon katonai és rendőri erők vonulnak, a Big Ben egyperces időközönként megszólal, miközben a menet lassan halad a főváros utcáin. A Hyde Parkban percenként lövések dördülnek majd.

A felvonulás a Kanadai Királyi Lovasrendőrség vezetésével hét csoportból áll majd, mindegyik saját zenekarával. Az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség fegyveres szolgálatainak, a rendőrségnek és az NHS-nek a tagjai is részt vesznek a menetben.

A Wellington Arch-tól dél után egy óra körül indul tovább a királynő koporsója az utolsó útjára, a windsori kastélyba.

A kastély, amelyben közel 1000 év alatt 40 uralkodó lakott folyamatosan, a királynő számára egész életében különleges jelentőséggel bírt.

A királynő koporsóját szállító menet nem sokkal délután 3 óra után érkezik majd a windsori kastélyhoz, és a kastély hosszú sétányán vonul majd végig. Az 5 kilométeres sugárutat a fegyveres erők tagjai szegélyezik majd.

A király és a királyi család magas rangú tagjai várhatóan valamivel később csatlakoznak a menethez a windsori kastély négyszögében.

Ezután a koporsó a Szent György kápolnába kerül a búcsúztatásra, ahol a mintegy 800 vendégből álló kisebb, személyesebb gyülekezet részvételével zajló búcsúztató szertartást David Conner windsori dékán vezeti majd, és Justin Welby canterburyi érsek áldja meg.

A búcsúztató szertartás után a király és a királyi család tagjai elhagyják a kápolnát, majd este fél nyolc körül a királynőt egy szűk családi szertartás keretében temetik el néhai férje mellé a Szent György-kápolnában található VI. György király emlékkápolnában.

Márványtáblájára az ELIZABETH II 1926-2022 feliratot vésik.