2024. március 29., péntek

Nem drágul meg a fűtőanyag

Közeleg a fűtési idény, az újvidéki fatelepeken fából és szénből is van elegendő

Slavko Vučenović, az Iskra-pan fatelep tulajdonosa elmondta, hogy Újvidéken a fa köbméteréért legalább 11.000 dinárt kell fizetni, de szerinte nem kell (további) drágulástól tartani. Ami a szenet illeti, a kolubaraiból és a kostolaciból továbbra sem lehet kapni, és az év végéig legvalószínűbb nem is változik semmi ezzel kapcsolatban. A fatelepen egy tonna stanari kockaszénért 18.000 dinárt kell fizetni, a darabos szén egy kissé olcsóbb, annak tonnája 17.000 dinár. A banović szén tonnája 22.000 dinár, a resavica 16.000, a pljevlja 18.000, a dunavac pedig 16.000 dinár – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– Továbbra sincs túl nagy nyüzsgés a vásárlók körében, a kereslet hasonló a tavalyihoz. Még mindig meleg az időjárás, az emberek egy része az évi szabadságát tölti, páran már hívtak közülük, érdeklődtek, hogy lesz-e elegendő fűtőanyag amikor visszatérnek a nyaralásról. Remélhetőleg lassan beindul az üzlet, nagyjából október 20-a körül várható a legtöbb vásárló, legalábbis eddig ez volt a gyakorlat – mondta Vučenović.

Az újvidéki fatelepeken fából és szénből is van elegendő, a szakértők szerint a drágulástól sem kell egyelőre tartani. A kéményeink az előttünk álló télen is füstölni fognak (Fotó: Ótos András felvétele)

Az újvidéki fatelepeken fából és szénből is van elegendő, a szakértők szerint a drágulástól sem kell egyelőre tartani. A kéményeink az előttünk álló télen is füstölni fognak (Fotó: Ótos András felvétele)

A Maj-gor fatelepen elmondták, hogy a bosanski stanari fajta szénből van elegendő, tonnája 18.000 dinár, a tölgyfa és a bükkfa köbméteréért pedig 13.000 dinárt kell fizetni.

Kissé más a helyzet a veterniki VM Cer fatelepen, Veso Milanović igazgató elmondta, már májusban megnövekedett a kereslet, mert sokan attól féltek, hogy később nem lesz elegendő tüzelőanyag, vagy attól, hogy nagy drágulás következik be őszre. Az igazgató szerint az elkövetkező egy-két hónapban nem kell tartani fűtőanyag-hiánytól, hiszen már elég sokan bebiztosították magukat a hideg hónapokra. A VM Cer fatelepen a bükk, a tölgy és az akác köbmétere 11.200 dinárba kerül, a vágott fáé pedig 12.000 dinár.

Az újvidéki fatelepeken az idén májusban volt jelentős drágulás, akkor a fa köbmétere 8–9000 dinár volt, az áremelkedés előtt pedig 6700 dinárt kellett érte fizetni. A banović szén tonnája májusban 5000 dinárral volt olcsóbb, a pljevlja pedig 2000 dinárral drágult.