2024. március 29., péntek

Lámacsikó született a tangazdaságban

Terápiás lámát szeretnének belőle nevelni – Hamarosan hivatalosan is megnyílik a topolyai madárkórház

Lámacsikó született a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon tangazdaságában. A kanca, ahogy az a patás állatoknál megszokott, nagyon fejletten jött a világra, születését követően röviddel már lábra is állt, kereste az életet adó anyatejet. A lámacsapat kevesebb mint egy éven belül ismét bővülhet, mivel a lámamamát, amely vemhesen érkezett a tangazdaságba a palicsi állatkertből, az ellés utáni napokban ismét fedeztették. A láma a négy dél-amerikai teveféle, közülük is a két háziasított faj egyike. Az Andokban élő indián népek számára évezredeken keresztül nélkülözhetetlen háziállat volt. Teherhordásra használták, fogyasztották a húsát, szőréből, bőréből, sőt még csontjaiból is ruhákat, eszközöket, használati tárgyakat készítettek. Dr. Pósa Attila, az iskola szaktanára elmondta, hogy a lámák vemhességi ideje mintegy 11 hónap, amit követően 10–12 kilogrammosan jön világra a csikó. Néhány nappal a világra jöttét követően átesett az első orvosi vizsgálatán is a lámabébi.

Dr. Pósa Attila

Dr. Pósa Attila

A tangazdaság állatorvosának felügyeletével a diákok is meghallgathatták a szívverését, a szívzörejét, és hogy tiszta-e a tüdeje. Megállapították, hogy minden rendben van a kis lámával, így visszaengedték az anyjához. Mivel „kislány”, azt jelenti, simogatható lesz, ezért terápiás lámát szeretnének belőle nevelni. A tangazdaságban született kis lámának nem adtak még nevet. A mezőgazdasági iskola közösségi oldalán szavazás keretében fogják elnevezni a picit. A szaktanár hangsúlyozta, hogy a lámák, akárcsak a vadaspark többi állata, oktatási célból kerültek ide.

– Igyekszünk szemléltető módon bemutatni a biológiai sokféleséget. Tudni kell, hogy a láma küllemét tekintve egy kérődző állatra hasonlít, de például a szaporodását tekintve legközelebb a lovakhoz áll.

A kis láma jó egészségnek örvend

A kis láma jó egészségnek örvend

Pósa tanár úr elmondta még, hogy az állatok közül dámvad, törpekecske, fodros tollú magyar galamb, különleges récefélék, köztük erdei fényréce is megtalálható a tangazdaság területén kialakított miniállatkertben. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően pedig madárkórházat is létesítenek. A röptető máris elkészült, még várják a különféle felszerelés megérkezését, és októberben tervezik a madárkórház hivatalos megnyitóját. Az érdeklődők hétköznaponként 10 és 17 óra között ingyenesen meglátogathatják a tangazdaság vadasparkját.

A TANGAZDASÁGBAN MAGBANK IS LÉTESÜLT

Fekete Bánov Ágnes, az oktatási intézmény másik szaktanára elmondta, hogy a mezőgazdasági középiskola kezdetben otthont is adott az Expo Mezőgazdasági és Gazdasági Kiállításnak és Vásárnak, emellett rendszeresen ott vannak kiállítóként is.

A szeptemberi iskolakezdés mindig mozgalmas: az idei különösképpen az, mivel a diákok ebben az évben először szüretelhetik le az iskola magbankjának terményeit

A szeptemberi iskolakezdés mindig mozgalmas: az idei különösképpen az, mivel a diákok ebben az évben először szüretelhetik le az iskola magbankjának terményeit

 Így volt ez az idén is. A pék és a hentes szakon tanulók a készítményeiket is kiállították, illetve a tangazdaságban megtermelt óriástök is látható volt. Elmondta, hogy az iskola tangazdaságában egy úgynevezett magbankot is létesítettek, ahol ősi fajták megőrzését tűzték ki célul. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy akinek a birtokában vannak ilyen ősi veteményfajták vagy más típusú magok, az jelentkezzen az iskolában.

A magbank célja az őshonos és tájjellegű fajták megőrzése, szaporítása és terjesztése

A magbank célja az őshonos és tájjellegű fajták megőrzése, szaporítása és terjesztése