2024. április 19., péntek

Megismerni és megkedvelni a matematikát

Megkezdődött a tanítás a szabadkai Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskolában

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében az idén 27. alkalommal szervezik meg a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola képzéseit, amely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából az általános és középiskolás diákok számára. Az órákat az Ivan Sarić Műszaki Iskolában tartják, a tanévnyitóra pedig szombaton került sor.
Az idén 12 csoportban folyik az emelt szintű képzés. A matematikát és a fizikát szerető diákok nemcsak Szabadkáról, hanem Vajdaság egész területéről érkeztek az órákra, melyeket kilenc felkészítőtanár tart, tudtuk meg az első tanórák szünetében Tóth Gabriellától, a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola vezetőjétől.
– Mintegy 80 általános és középiskolás diákkal kezdődött az emelt szintű képzés. A gyerekekkel minden második hét szombatján, összesen 11 alkalommal találkozunk. A tanárok sok versenyre készítik fel a diákokat, amelyekre a rendes tanítási órákon nincs lehetőség. Vannak olyan versenyek, amelyek sok iskolában nem jelennek meg, és itt tudjuk biztosítani a gyerekeknek, hogy részt vehessenek rajtuk. Ilyen például a Bonifert Domonkos Matematikaverseny, a Fekete Mihály verseny, a Zrinyi Ilona Matematikverseny. A tanulók itt be tudnak nevezni ezekre a megmérettetésekre – nyilatkozta a médiának az iskola vezetője. Hozzátette, ez alkalommal a sakkprogramok helyett társasjátékos foglalkozásokra várják a gyerekeket.

A csantavéri Petkovity Anita Csantavérről első alkalommal hozta el a foglalkozásokra harmadik osztályos kislányát.
– A kislányom nagyon szereti a matematikát. Versenyeken is szokott indulni és azért jöttünk ide, hogy még jobban megismerkedjen a matematikával – mondta az édesanya.
Pletikoszity Janka Bajsáról érkezett a képzésre.
– Másodikos voltam, amikor először jöttem a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskolába. Már több matematikai versenyen nyertem. Azért kedvelem a matematikát, mert szeretem megoldani a feladatokat. A testvérem is mindig nyaggat, hogy matekozzak vele – árulta el nekünk Janka.
A Cofman iskola tanulói évről évre jó eredményeket érnek el a hazai és a magyarországi versenyeken, többek között ezért is várnak a tanárok minden matematikát és fizikát szerető diákot szeretettel a programra.