2024. március 28., csütörtök

Édes anyanyelvünk

Óbecsén megtartották a Nyelvhasználati verseny vajdasági döntőjét

Az idén is az Óbecsei Gimnáziumban tartották meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny vajdasági fordulóját. A megmérettetésre szombaton, szeptember 17-én került sor, ahol hét diák mérte össze tudását. Az óbecsei gimnazisták mellett a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai is jelen voltak a versenyen.
A megnyitót Deák Evelin szavalatával, Györe Réka pedig egy népdalcsokorral tette még ünnepélyesebbé, majd Miodrag Basarić, az Óbecsei Gimnázium igazgatója köszöntötte a résztvevőket és vendégeket.
Az egybegyűlteket Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke üdvözölte, majd kiemelte, hogy három évfordulóhoz kapcsolódik a rendezvény.
– Ötven évvel ezelőtt, 1973-ban tartották meg első ízben az Édes anyanyelvünk elnevezésű versenyt, harminc évvel ezelőtt pedig, 1992-ben vehettek részt először a határon túlról versenyzők a nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntőjén, és az ő jelenlétükkel tették a magyarországi országos versenyt nemzetközivé. Ezenfelül, ahogy az igazgató úr is megemlítette, huszonöt év óta járunk át az óbecsei versenyre, hogy segítsünk kiválasztani azokat a nagyszerű fiatalokat, akik a sátoraljaújhelyi országos versenyen elindulhatnak – mondta az alelnök.
A megmérettetésen minden versenyzőnek írásbeli és szóbeli feladatot kellett megoldania. Az írásbelin leíró nyelvtani, stilisztikai, nyelvhelyességi ismeretekről kellett számot adniuk, míg a szóbeli feladatban, rövid felkészülés után, egy háromperces beszédművet kellett elmondaniuk a megadott témának, műfajnak megfelelően.
A versenyen az első helyet a zentai Kőműves Emese szerezte meg, Mihók Emese és Kiss Csenge előtt, míg a negyedik helyen Vajda Noa Pálma végzett. Az ötödik helyen Csiszár Virág, Krémer Martina és Majoros Lara osztoztak. A zsűri döntése értelmében mind a hét versenyző részt vehet a sátoraljaújhelyi országos döntőn, amely Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, a Kazinczy-díj Alapítvány Kuratóriuma, Borsod- Abaúj Zemplén Megye Közgyűlése és az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatásával valósul meg.