2024. április 24., szerda

Jövőbe mutató program

Felújítások és beruházások az óbecsei Petőfi Sándor iskolában

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolába 249 tanuló jár, közülük 101 felső tagozatos, 148 alsó tagozatos. Az iskola az utóbbi három évben, így az idén is, 2-2 magyar nyelvű osztályt indított és remélhetőleg ez a tendencia jövő őszre is folytatódik. A nyár folyamán több mint tízmillió dinárt fektettek be az iskola felújítására, illetve eszközök vásárlására. Erről pénteken, szeptember 16-án sajtótájékoztatón számoltak be.

– Néhány éve elhatároztuk, hogy végre megtörjük a kedvetlenség ördögi körét, és azt a hitet, hogy az általános válság miatt semmit sem lehet tenni a gyermekek oktatási feltételeinek javítása érdekében. A szerencse az volt, hogy e munkaközösségen belül kellő számú hasonló gondolkodású embert találtam, akik azt gondolják, hogy a meglévő források és a rendelkezésünkre álló lehetőségek kihasználásával sokat lehet tenni az oktatás színvonalának emeléséért. Hatalmas örömmel tölt el az a tény, hogy más, környékbeli iskolákat is motiváltunk és ők is igyekeznek még többet tenni a gyermekek érdekeiért. A gyermekeknek biztonságos és egy jól felszerelt intézményen kívül szakképzett káderre és jövőbe mutató programra van szükségük. Mi mindezt biztosítjuk – mondta Potrebić Tőzsér Gabriella, az iskola igazgatója.

A nyár folyamán újították fel az iskola egyik szárnyát, itt kapott helyet a PefiART. Sándor Magdolna tanárnő elmondta, hogy ezzel régi álmuk vált valóra.

– A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnál Művészet az új generációkért címmel sikeresen pályáztunk az épületrész rekonstrukciójára 2,8 millió dinár értékben, egy rajzterem és az iskolai nyomda kapott itt helyet, ahol a tanulók sikeres alkotásait rögtön ki tudjuk nyomtatni, akár bögrére vagy pólóra is. Ezenkívül itt nem csupán negyvenöt percen keresztül folyhat a munka, senkit sem fog zavarni, ha a tanuló nem fejezi be az alkotását egy óra alatt, és később fejezi be. Ugyanakkor galériaként is működik majd a terem, ahol kiállításokat rendezünk a legsikeresebb alkotásokból – mondta a tanárnő.

A terem, amely régebben tornateremként funkcionált, új ablakokat, padlót és nyílászárókat kapott. Az iskolapadokat maguk a tanulók estették ki, régi asztalokat újítottak fel, míg a székeket a szülők hozzájárulásából tudták megvásárolni. Az igazgatónő elmondása szerint ugyancsak folyamatban van egy modern high-tech terem kialakítása is, mivel az iskola a magyarországi Mészáros Csoport High-Tech Suli pályázatán 20 millió forintot nyert. A támogatás magába foglalja egy digitális tanterem kifestését, dekorálását és felszerelését. Ide tartozik többek között 24 iskolapad, 24 iskolaszék, 24 laptop a tanulók és egy a tanárok részére, emellett interaktív panel, dokumentumkamera, LEGO SPIKE robotok, 3D-s nyomtatók, lézervágó. Az eszközök a vámon vannak, remélhetőleg szeptember végéig megérkeznek az iskolába. Az igazgatónő elmondása szerint három oktató hathónapos képzésen vesz részt, hogy megfelelően szakképzett tanárok tanítsák a gyerekeket.

– Már néhány éve sikeresen működik a PefiROBOTIKA csoportunk. Nemrégiben Magyarországon voltunk a világbajnokságon a meglévő két régi robottal versenyeztek a diákok. Az új robotok, amelyekből tizenkettő lesz, más sokkal nagyobb képességűek lesznek, többféle megoldásra használhatjuk majd őket – mondta Kéringer Dorina, a robotikacsoport és a programozás vezetője.

Az iskolában Miroslava Novkov és Lázár László vezetésével szeptembertől beindult a PefiBUSINESS szakkör is, amelynek keretében a pénzügyi tudatosságra nevelést választhatták a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók.

– Összesen 10.070.000 dinárt fektettünk be az elmúlt néhány hónapban az iskola fejlesztésébe. Ezenkívül 36 laptopot, 8 projektort is kaptunk, sikerült digitális táblákat beszereznünk, az MNT támogatásának köszönhetően minden elsős gyermek iskolai egyenruhát kapott – fejezte be az igazgatónő.